Filozofia "Mind Food". Poznajcie dania stymulujące umysł!

MasterChef
MasterChef
Drugi odcinek przyniósł niezwykłe emocje i wyjątkowe wyzwanie pod nazwą "Mind Food". Gościem specjalnym była znana trenerka fitness, Ewa Chodakowska, która dodał odrobinę sportowego zacięcia do rywalizacji.
MasterChef
MasterChef

Kulinarne zadanie nie polegało tylko na przygotowaniu pysznego dania, ale również na zadbanym, przemyślanym skomponowaniu posiłku, który stymuluje umysł i poprawia koncentrację. Każde było oceniane nie tylko pod względem smaku, ale także jakości składników, ich wpływu na umysł, a także estetyki prezentacji.

MasterChef
MasterChef
  • Kamil Zych
    • I Rolada z dorady w cieście filo z sosem szpinakowym
      • Składniki:
        • 2 dorady
          • ciasto filo
            • 250 g szpinaku
              • 4 jaja
                • główka czosnku
                  • 1 cytryna
                    • sól
                      • pieprz
                        • ziele angielskie
                          • liść laurowy
                            • 30 mln olej rzepakowy
                              • mięta
                                • soda oczyszczona
                                  • orzechy pekan i włoskie
                                    • warzywa na wywar: por, 2 szalotki, pół fenkuła, jedna łodyga selera naciowego
                                      • Wykonanie:
                                        • Dorady oczyścić, wyfiletować, oddzielić mięso. Pozostałości po rybie podsmażać na oleju rzepakowym z dodatkiem szalotki i czosnku do momentu złapania złotego koloru. Zalewamy wodą, dodajemy warzywa na wywar, sól, ziele angielskie i liść laurowy.
                                          • Mięso z dorady blendujemy z miętą, odrobiną wody i dodajemy stopniowo jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy do zamrażarki. Po schłodzeniu wyciskamy rękawem cukierniczym wzdłuż 3-5 warstw ciasta filo, zawijamy w roladę i odkładamy do lodówki.
                                            • Blanszujemy szpinak około 10 s w wodzie z dwoma ząbkami czosnku, łyżeczką soli i sody oczyszczonej. Przekładamy do miski z wodą i lodem, a następnie odcedzamy. Blendujemy szpinak z wywarem z dorady, przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku cytryną, solą i pieprzem. Można zredukować lub dodać wody, aby uzyskać płynną konsystencję.
                                              • Roladki smażymy na oleju rzepakowym na rozgrzanej patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Dokańczamy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 5 minut, w zależności od grubości rolady.
                                                • Podanie:
                                                  • Kroimy roladę na porcje, ozdabiamy orzechami i podajemy z gorącym wywarem szpinakowym.
                                                    • Karolina Grzelak
                                                      • I Filet z dorsza podany z sałatką warzywno-owocową z orzechami włoskimi, sosem z czarnej porzeczki i maliny oraz groszkiem cukrowym
                                                        • Filet z dorady:
                                                          • Składniki:
                                                            • 200 g filetów z dorsza
                                                              • Sól
                                                                • Pieprz
                                                                  • Olej rzepakowy
                                                                    • Sos z czerwonej porzeczki z maliną:
                                                                      • Składniki:
                                                                        • 200g czerwonej porzeczki
                                                                          • 100 g malin
                                                                            • sól, pieprz
                                                                              • 80 ml czerwonego wina
                                                                                • 20 ml oleju rzepakowego
                                                                                  • 50 ml wody
                                                                                    • 30 ml miodu akacjowego
                                                                                      • Sałatka owocowo-warzywna z orzechami włoskimi:
                                                                                        • Składniki:
                                                                                          • 50 g malin
                                                                                            • Mała garść orzechów włoskich
                                                                                              • 50 g Kalarepy
                                                                                                • 30g Gruszki
                                                                                                  • 50 g Papryki czerwonej
                                                                                                    • 50 g Papryki zielonej
                                                                                                      • 4 listki natki pietruszki
                                                                                                        • Pół limonki
                                                                                                          • Sól
                                                                                                            • Pieprz
                                                                                                              • Marynowane rzodkiewki:
                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                  • 2 rzodkiewki
                                                                                                                    • Pół cytryny
                                                                                                                      • Natka pietruszki
                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                          • Filet z dorsza:
                                                                                                                            • Filety z dorsza oczyszczamy z ości, przyprawiamy solą oraz pieprzem, następnie smażymy filety na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
                                                                                                                              • Sos z czerwonej porzeczki z maliną:
                                                                                                                                • Czerwoną porzeczkę z malinami podsmażamy w rondelku na oleju rzepakowym. Następnie dolewamy wino z wodą. Redukujemy do powstania gęstego sosu. Dodajemy miód. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz przecieramy przez sitko w celu usunięcia pestek z owoców.
                                                                                                                                  • Sałatka owocowo-warzywna z orzechami włoskimi:
                                                                                                                                    • Paprykę zieloną oraz czerwoną oczyszczamy z gniazda nasiennego, następnie kroimy paprykę w cienkie paski. Gruszki obieramy i kroimy na cienkie i krótkie paski. Natkę pietruszki siekamy. Kalarepę obieramy i odkrawamy cienkie paski obieraczką do warzyw. Orzechy włoskie drobno siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy sok z limonki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
                                                                                                                                      • Marynowane rzodkiewki:
                                                                                                                                        • Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Do miseczki wlewamy sok z cytryny, a następnie wrzucamy rzodkiewkę oraz posiekana natkę pietruszki. Marynujemy ok 15 min.
                                                                                                                                          • Podanie:
                                                                                                                                            • Sos rozprowadzamy na talerzu szpatułką cukierniczą. Następnie wykładamy filety z dorsza a na nich plasterki rzodkiewki. Sałatkę wykładamy obok dorsza posypujemy na wierzchu orzechami włoskimi. Na koniec układamy na talerzu groszek cukrowy.
                                                                                                                                              • https://www.makro.pl/
                                                                                                                                                • Misza Kopacz
                                                                                                                                                  • I Zupa rybna Ucha
                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                      • 100g łososia
                                                                                                                                                        • 100g dorsza
                                                                                                                                                          • 1 pstrąg
                                                                                                                                                            • 1,5 litra wody
                                                                                                                                                              • Jeden por
                                                                                                                                                                • 1 pęczek koperku
                                                                                                                                                                  • 1 papryka słodka
                                                                                                                                                                    • 1 pietruszka
                                                                                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                                                                                        • 4 liście laurowe
                                                                                                                                                                          • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                                                            • 5 ziaren pieprzu
                                                                                                                                                                              • 1 Łyżeczka majeranku
                                                                                                                                                                                • Pół cebuli
                                                                                                                                                                                  • 2 ziemniaki
                                                                                                                                                                                    • Pól kostki masła
                                                                                                                                                                                      • 3 łyżki śmietany 30%
                                                                                                                                                                                        • 1 cytryna
                                                                                                                                                                                          • Łyżka sosu teriyaki
                                                                                                                                                                                            • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                • Filetujemy pstrąga. Następnie do garnka z wodą wrzucamy pozostałość z pstrąga (z głową), połowę łososia, dorsza i pstrąga oraz pozostałe składniki oprócz ziemniaków. Gotujemy wywar przez 1h. Równocześnie marynujemy łososia w skórce cytryny i soli, pstrąga w soli, a dorsza w sosie teriyaki. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Miękkie ziemniaki ubijamy dodając masło i śmietankę, mieszamy do momentu uzyskania puree. Smażymy marynowane ryby.
                                                                                                                                                                                                  • Podanie:
                                                                                                                                                                                                    • Wykładamy na talerz puree, na nich trzy rodzaje smażonej ryby i zalewamy powstałym wywarem.
                                                                                                                                                                                                      • Poznaj Tefal Ingenio https://swiatingenio.pl/
                                                                                                                                                                                                        • Małgorzata Szymonek
                                                                                                                                                                                                          • I Filet z pstrąga z opalanym ziemniakiem, musem z buraka i oliwą tymiankowo - koperkową
                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                              • 1 pstrąg/ wyfiletowany
                                                                                                                                                                                                                • 2 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                  • 3 buraki
                                                                                                                                                                                                                    • 3 łyżki śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                      • Łyżeczka mąki kukurydzianej
                                                                                                                                                                                                                        • Szklanka oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                          • Pęczek tymianku
                                                                                                                                                                                                                            • 4 gałązki kopru
                                                                                                                                                                                                                              • Pół kostki masła
                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                  • Gotujemy ziemniaki do miękkości z 50 g masła i koprem, solimy. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 50 g masła i mieszamy na gładkie puree. Buraki ugotować do miękkości, zmiksować ze śmietanką, posolić i popieprzyć do smaku, przetrzeć przez sito w celu uzyskania gładkiego musu i odstawić do lodówki na 10 min. Olej rzepakowy podgrzewamy z tymiankiem i koprem, następnie odstawiamy do wystygnięcia, miksujemy i przecedzamy przez gazę. Filety z pstrąga smażymy na rozgrzanym oleju przez 4 minuty od strony skóry, przewracamy na druga stronę i smażymy 30 sekund.
                                                                                                                                                                                                                                    • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                      • Na talerzu wykładamy puree z ziemniaków, posypujemy mąką kukurydzianą, opalamy opalarką. Obok wykładamy mus z buraka tworząc finezyjny wzór łyżką. Pomiędzy puree a musem wykładamy pstrąga, którego polewamy odrobiną oliwy koperkowej.
                                                                                                                                                                                                                                        • https://www.oetker.pl/pl-pl/index
                                                                                                                                                                                                                                          • Marta Dulińska
                                                                                                                                                                                                                                            • I Placki z wątróbki drobiowej ze smażoną wątróbką z blanszowanym jabłkiem, puree jabłkowo korzennym oraz salsą z gruszki i czerwonej porzeczki.
                                                                                                                                                                                                                                              • Placki:
                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                    • Pół cebuli szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 łyżki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                        • 300g wątróbki drobiowej
                                                                                                                                                                                                                                                          • 1,5 ząbka czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                            • Pół łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                                                                              • Pół łyżeczki pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Smażona wątróbka:
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200g wątróbki drobiowej
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 25g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                          • Łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Pół natki pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Puree z jabłek i warzyw korzennych:
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 jabłko
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 kawałki selera naciowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 czerwona cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 marchewka
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 korzeń pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 gałązki świeżego tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Łyżka oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Salsa z gruszki i czerwonej porzeczki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pół jabłka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 gruszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Garść czerwonej porzeczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Łyżka soku z cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Placki z wątróbki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Mielimy wątróbkę w maszynce do mięsa, dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, łyżkę oleju i wyciskamy czosnek. Całość mieszamy i smażymy placki na łyżce rozgrzanego oleju.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Smażona wątróbka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Roztapiamy masło z pietruszką, dodajemy wątróbkę. Kiedy wątróbka zacznie się rumienić, dodajemy łyżkę musztardy i smażymy 4 minuty, aż wątróbka będzie miękka.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Purée z jabłek i warzyw korzennych:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wszystkie warzywa kroimy na średnie kawałki, polewamy oliwą, dodajemy tymianek i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Następnie upieczone warzywa biedujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Salsa z gruszki i czerwonej porzeczki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Gruszkę, jabłko i szalotkę kroimy na drobne kawałki, dodajemy czerwoną porzeczkę, olej i sok z cytryny.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Na talerz wykładamy blanszowany plaster jabłka, następnie upieczony placek z wątróbki posmarowany puree, na to smażoną wątróbkę i kolejny placek wątróbki posmarowany z obu stron puree. Całość polewamy salsą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • https://pl.gorenje.com/
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Mauro Amarante
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • I Filet z dorsza na puree z awokado podawany z wodą z pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 filet z dorsza (ok. 400g)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 awokado,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 pomidorki na gałązce
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 15g sezamu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 30 ml jogurtu naturalnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • szałwia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • cytryna
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pistacje
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Woda z pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 8 pomidorów na gałązce
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 14 liści bazylii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Dekoracja:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pistacje
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sezam
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Czyścimy i miksujemy awokado z łyżką soku z cytryny, żeby zapobiec sczernieniu owocu. Dodajemy sól, oliwę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Gotujemy dorsza na parze, aromatyzując wodę szałwią i pietruszką. Gotujemy około 20/25 minut, do momentu kiedy włókna zaczną się rozchodzić. W międzyczasie kroimy 4 pomidorki i smażymy na patelni z solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Woda z pomidorów:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Aby przygotować wodę z pomidorów kroimy pomidory na ćwiartki. Dodajemy do blendera z liśćmi bazylii, oliwą i solą. Miksujemy ok. 30-60 sek. Przygotowujemy przeźroczystą miseczkę, sito i dwie warstwy ręcznika papierowego. Przesiewamy miks przez papier, dociskamy talerzem żeby uzyskać esencję. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Do dekoracji pistacje miksujemy, sezam podsmażamy na patelni bez oliwy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Krem z awokado rozsmarowujemy na dnie talerza, kładziemy dorsza i dekorujemy pomidorami, sezamem i pistacjami. Wodę z pomidorów wlewamy do kieliszka. Podajemy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Joanna Szymanowska       
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • I Okoń morski z sosem koperkowym, ryż z egzotyczną salsą i zieloną sałatką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ryż z egzotyczną salsą:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 torebka ryżu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1/3 mango
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1/2 awokado
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1/3 cebuli czerwonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1/2 limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1/2 pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • łyżka czarnego sezamu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • pół łyżki octu ryżowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • łyżka oleju winogronowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Zielona sałatka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200ml oleju winogronowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 pęczki koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • garść szpinaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • garść jarmużu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 4 zielone szparagi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 listki pak-choi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • groszek cukrowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 pomarańcza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 granat
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pestki dyni
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • orzechy nerkowca
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Okoń morski z sosem koperkowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Okoń morski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 150ml oliwy winogronowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • łyżka octu ryżowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 jajko rozm. M
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • oliwa koperkowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Ryż z egzotyczną salsą:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Torebkę ryżu gotujemy w posolonej wodzie. Mango, awokado i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wlewamy olej oraz wyciśnięty sok z limonki i pomarańczy łącząc składniki ze sobą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Zielona Sałatka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Olej podgrzewamy w garnku do 50 stopni C i miksujemy przez około 6 minut z pęczkami koperku. Na sitko nakładamy gazę i przecedzamy olej. Szparagi blanszujemy, pak-choi i groszek cukrowy podsmażamy na patelni z odrobiną soli. Na talerzu układamy szpinak, jarmuż, zblanszowane szparagi, groszek cukrowy, pak-choi i obraną z błonek pomarańczę. Posypujemy pestkami granatu, dyni i uprażonymi orzechami nerkowca. Wszystko polewamy koperkową oliwą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Okoń morski z sosem koperkowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Rybę filetujemy, odsączamy papierem i solimy. Wkładamy na parę. Do blendera wkładamy jajko, dodajemy szczyptę soli i łyżkę octu ryżowego. Do pojemnika wkładamy blender i miksujemy 0,5 minuty nie odrywając miksera od dna. Powoli dolewamy olej do powstania majonezu i dodajemy oliwę koperkową.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Na talerzu układamy ryż z salsą, obok przygotowaną zielona sałakę z oliwa koperkową. Na końcu układamy okonia morskiego, a obok niego nakładamy sos koperkowy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Darek Lisowski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • I Łosoś z teriyaki z makaronem sojowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 300 g łososia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 50 ml sosu teriyaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 pomarańcza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 cytryna
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 łyżki orzechów nerkowca
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1/2 kapusty pak-choi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1/2 małej zielonej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1/2 małej żółtej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1/2 małej czerwonej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1/2 pęczka kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pół puszki pędów bambusa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pół puszki kiełków fasoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 20ml sosu sojowego grzybowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1cm pikantnej papryki chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół łyżeczki miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100ml czerwonego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • opakowanie makaronu noodle
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 5 łyżek oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • szczypta soli, pieprzu, cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Łososia zamarynować w sosie teriyaki oraz soku z wyciśniętych cytrusów. W międzyczasie przygotowujemy sos. Sos grzybowy łączymy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, cienko pokrojoną papryczką chilli, miodem oraz dwiema łyżkami wody. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jedną łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy makaron, pędy bambusa oraz kiełki fasoli. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Smażymy do momentu aż makaron wchłonie cały płyn. Na kolejnej patelni rozgrzewamy pozostały olej i wrzucamy do niego warzywa pokrojone w grube paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po trzech minutach smażenia dolewamy wino. Wino lekko odparowujemy i wyjmujemy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy łososia, dodajemy masło. Smażymy z obu stron po 3 minuty, w zależności od grubości fileta(do około 45 stopni temperatury ryby). Łososia układamy na talerzu. Patelnię po warzywach rozgrzewamy ponownie i dodajemy pozostałe masło. Redukujemy i czekamy aż powstanie sos. Do łososia dodajemy warzywa oraz makaron. Makaron polewamy sosem winnym.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Całość wykładamy na talerz posypujemy uprażonymi i rozkruszonymi orzechami nerkowca.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Michał Podulski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • I Ryż orientalny, tofu smażone z warzywami w sosie hoisin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 300g tofu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 200g ryżu basmati
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pół czerwonej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół zielonej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pół papryczki chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • dwie gałązki selera naciowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • ok. litr wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 150g groszku cukrowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • jedna szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pęczek kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pęczek mięty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pęczek pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • limonka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • sok z połowy pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sezam czarny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • garść orzechów nerkowca
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • garść prażonego słonecznika
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki masła orzechowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • łyżka miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • łyżka syropu klonowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • dwie łyżki octu ryżowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • dwie łyżki oleju sezamowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • łyżeczka sosu rybnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 łyżki sosu sojowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Dwie marchewki, pietruszkę i seler oczyszczamy i gotujemy wywar warzywny. Tofu marynujemy w sosie składającym się z łyżki miodu, łyżki oleju sezamowego, łyżeczki czarnego sezamu, łyżki octu ryżowego, odrobiny soku z limonki. Następnie obsmażamy na suchej patelni około 30 sekund z jednej strony. Warzywa kroimy w cienkie paski (julliene).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sos hoisin przygotowujemy z masła orzechowego, oleju sezamowego, sosu sojowego, syropu klonowego, octu ryżowego, prażonych ziaren słonecznika, czosnku, imbiru oraz oleju rzepakowego. Mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę oraz odrobinę chilli. Następnie wsypujemy ryż na patelnię. Chwilę przysmażamy i dodajemy łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, całość zalewamy wywarem warzywnym i powtarzamy tę czynność do momentu aż ryż będzie miękki. Po zdjęciu ryżu z ognia dodajemy do niego posiekane, wymieszane zioła.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • W głębokiej patelni przysmażamy warzywa przez około 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy tofu, a po minucie dolewamy sos hoisin. Wszystkie składniki mieszamy około minutę aż składniki będą obtoczone sosem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Ryż wykładamy na talerz, dodajemy sos, obsypujemy pozostałymi ziołami oraz mieszanką mielonego słonecznika i orzechów nerkowca. Na talerz dokładamy kawałek limonki do smaku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Anna Brandt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • I Kaszotto z kaszy jaglanej z musem z zielonych warzyw, przegrzebkami i pieczonymi pomidorami i szparagami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Mus z zielonych warzyw:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • garść szparagów (główki zachowujemy na później)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • jedna cukinia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • jedna szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • kilka listków mięty,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • kilka listków bazylii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • biała część jednego pora
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • garść prażonych pistacji
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki ricotty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Kaszotto:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 100g kaszy jaglanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pół szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 50ml białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • kilka nitek szafranu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 80g startego parmezanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • kilka plasterków pancetty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • mała garść orzechów pekan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Przegrzebki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 6 przegrzebków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Szparagi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • zielona część pora
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • dwie marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • jedna pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • kilka ziaren pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • jeden listek laurowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • kilka gałązek koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • główki szparagów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Pieczone pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 6 pomidorów gałązkowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pesto ze szpinaku i kaparów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Garść świeżego szpinaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • płaska łyżeczka kaparów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Mus z zielonych warzyw:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Na rozgrzanej oliwie szklimy szalotkę, dodajemy pokrojonego pora, cukinię, szparagi. Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy kilka minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia, blendujemy z pistacjami, miętą i bazylią. Część odkładamy na później.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Kaszotto: 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Szafran zalewamy połową szklanki zimnej wody, odkładamy na 10/15 minut do momentu uzyskania ładnego, żółtego koloru. W rondelku do oliwy dodajemy drobno posiekaną szalotkę. Przysmażamy, dodajemy kaszę jaglaną, chwilę smażymy, dodajemy białe wino. Stopniowo podlewamy bulionem warzywnym, wodą szafranową. Pod koniec gotowania dodajemy połowę musu z zielonych warzyw. Gotujemy jeszcze kilka minut. Po ściągnięciu z ognia dodajemy 80g startego parmezanu oraz odrobinę masła. Dodajemy prażone pekany z zarumienioną, posiekaną pancettą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Przegrzebki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wkładamy osuszone i oprószone solą przegrzebki. Smażymy z każdej strony przez około 2 min. Pod koniec smażenia bastujemy masłem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Szparagi:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Główki szparagów gotujemy w przygotowanym bulionie. Wkładamy do wody z lodem, odstawiamy na później.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pieczone pomidory:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 6 pomidorów gałązkowych, oprószamy odrobiną soli i cukru. Pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 15 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pesto ze szpinaku i kaparów:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki blendujemy na jednolitą masę
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na płaski talerz wykładamy kaszotto, kładziemy przegrzebki, układamy główki szparagów, pieczone pomidory. Polewamy wodą z pieczonych pomidorów. Dekorujemy listkami mięty, koperkiem i ozdabiamy pesto ze szpinaku i kaparów.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Maciej Pisarczyk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • I Pad Khee Mao (tajski makaron stir fry)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100g piersi z kaczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g piersi z indyka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200g makaronu (wonton, lo-mein albo chow-mein)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Dodatki oraz warzywa wedle uznania (papryka, pak-choi, shimeji)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Bazylia tajska ok. 2 duże szklanki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Olej rzepakowy do smażenia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Soda oczyszczona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 imbir
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 papryki chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sos stir-fry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 10g sosu ostrygowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 5g demarera
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 10g sosu sojowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 5g sosu rybnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 30g orzechów ziemnych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 30g kiełków fasoli mung
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 30g piklowanych rzodkiewek daikon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 szalotki usmażyć w 100g oleju do czasu uzyskania ciemno-brązowego koloru (uwaga, bardzo łatwo przypalić!). Odcedzone szalotki suszymy ręcznikiem papierowym. Solimy do smaku. Makaron zalewamy woda na 30 minut. Piersi kaczki i indyka kroimy w cienkie paski. Peklujemy w 500ml wody z 5g soli oraz 5g sody. Po 30 minutach suszymy dobrze ręcznikiem papierowym. Dobrze osuszone mięso podsmażamy ok 2 min na woku. Odstawiamy do miski.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Warzywa z grzybami shimeji smażymy na woku. Wrzucamy do czystej miseczki. Na rozgrzany olej na woku wrzucamy odsączony makaron, dodajemy mięso oraz dodatki. Smażymy przez około 4 minuty, następnie wykańczamy sosem stir fry oraz bazylią, smażymy ok 30 sekund.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Makaron podajemy na talerzu z szalotka, kiełkami, orzeszkami oraz piklowana rzodkiewka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Tomasz Marczewski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • I Wątróbki drobiowe w słodkim sosie owocowym z pieczonymi warzywami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wątróbki drobiowe w słodkim sosie owocowym: 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 5-6 wątróbek z kurczaka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • ¼ selera/batata/dyni
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100 g borówek/malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100 ml wina czerwonego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • olej rzepakowy do smażenia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki stołowe miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sok z ½ limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Pesto bazyliowe – pietruszkowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • garść orzeszków pinii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pęczek pietruszki/bazylii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100 ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 50 g twardego sera dojrzewającego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Warzywa pieczone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • gałązka pomidorków koktajlowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 pak-choi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 cykoria 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 10 sztuk groszku cukrowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Pesto bazyliowo – pietruszkowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Garść orzeszków pinii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Pęczek pietruszki/bazylii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100 ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50 g twardego sera dojrzewającego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wątróbka i słodki sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wątróbkę oczyścić, osuszyć, ułożyć na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Przesmażyć z każdej strony po ok 1,5 min. Przełożyć z gorącej patelni
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • na roboczy talerz. Na patelnię ze smażenia wątróbki wsypać owoce, dodać wino i miód, zredukować do konsystencji sosu, dodać sok z połówki limonki. Na patelnię z sosem dodać ponownie wątróbkę i obtoczyć w sosie przez ok 2 min.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Warzywa pieczone:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Rozgrzać piekarnik do 180 C na 15 minut pieczenia, wstawić na blasze pokrojone warzywa w półkrążki o grubości ok 1 cm, piec skropione oliwą i posolone. Na 10 min przed końcem pieczenia dodajemy gałązkę z pomidorkami. Po upieczeniu zielone warzywa należy blanszować 1 minutę i wstawić do miski z lodem, aby się wystudziły.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pesto bazyliowo – pietruszkowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Uprażyć orzeszki, ostudzić, zmiksować z pozostałymi składnikami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Na talerz wykładamy łyżkę pesto, na nim upieczone warzywa. Obok położyć zblanszowane liście zielonych warzyw, na nie można wyłożyć obtoczoną sosem wątróbkę, dodać na bok upieczone pomidorki. Wątróbkę można polać pozostałem słodkim sosem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wiktoria
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • I Fit Pudding
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • II Sandacz z warzywami:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • I Fit Pudding
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1,5 dojrzałego awokado
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 banany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 łyżki kakao
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 50 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Owoce jagodowe do dekoracji
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Awokado, mleko, banany, kakao blendujemy na gładki mus. Przekładamy do naczyń i ozdabiamy owocami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Sandacz z puree z selera i blanszowanymi warzywami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Dwa płaty sandacza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 400 ml czerwonego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Liść laurowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Ziele angielskie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Sól i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 3 szparagi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Garść groszku cukrowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wycinamy polędwicę z ryby, doprawiamy i gotujemy na parze przez ok 10 min. Selera kroimy w kostkę i zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy i przecieramy przez sitko. Ze szparagów obcinamy główki i przekrawamy na pół. Blanszujemy z groszkiem cukrowym w osolonej wodzie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Na talerzu wykładamy puree z selera. Na to nakładamy sandacza, a obok nakładamy zblanszowane warzywa.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości