Agnieszka Radi–Sulikowska: Żabnica w sosie pomidorowym z natką pietruszki

Agnieszka Radi–Sulikowska: Żabnica w sosie pomidorowym z natką pietruszki
Agnieszka Radi–Sulikowska: Żabnica w sosie pomidorowym z natką pietruszki

Agnieszka Radi – Sulikowska

Żabnica w sosie pomidorowym z natką pietruszki

Żabnica 300 ml wywaru z warzyw z liściem laurowym i goździkiem 2 szalotki 2 łyżki oliwy extra vergine 1 ząbek czosnku 500 g pomidorów 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz natka pietruszki Wywar zagotowujemy. Żabnicę filetujemy. Głowę czyścimy usuwając skórę, skrzela oraz worek z żółcią, wkładamy do wywaru i gotujemy pod przykryciem do uzyskania aromatu. Mięso żabnicy odkładamy do lodówki.

Przygotowujemy sos: pomidory filetujemy (kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne). Szalotkę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek oraz pomidory - dusimy aż pomidory zmiękną. Podlewamy białym winem i odparowujemy alkohol (ja niestety nie zdążyłam). W trakcie gotowania cały czas podlewamy wywarem aż sos będzie gotowy (pomidory powinny się rozpaść). Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mięso żabnicy kroimy na dość duże kawałki (4cm-5cm), wkładamy do sosu na około 15 minut. Zdejmujemy z ognia i posypujemy świeżą natką pietruszki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości