Agnieszka Radi–Sulikowska: Grzanki z tapenade i papryczkami padrones

Agnieszka Radi–Sulikowska: Grzanki z tapenade i papryczkami padrones
Agnieszka Radi–Sulikowska: Grzanki z tapenade i papryczkami padrones

Grzanki z tapenade i papryczkami padrones

Składniki na 6 przekąsek: 1 ciabatta lub pieczywo typu ciabatta 120 g czarnych oliwek bez pestek 4 anchois 1 łyżka oliwy extra vergine 250-300 ml oleju do smażenia świeżo zmielony pieprz czarny 18 papryczek padrones Ciabattę kroimy w poprzek, układamy na blasze i rumienimy w piekarniku w temp. 180 stopni. Przygotowujemy tapenade: Oliwki siekamy drobno i rozcieramy z osączonymi z oleju anchois na gładką masę . Dodajemy oliwę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Padrones smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią, następnie odsączamy.

Zrumienione pieczywo smarujemy pastą tapenade, na wierzch układamy papryczki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości