Agnieszka Radi–Sulikowska - Carpaccio z polędwicy wołowej na liściu botwiny z sosem truskawkowym i ciastkiem kurkowym
SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 g polędwicy wołowej
250 g truskawek (świeżych lub rozmrożonych)
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól, pieprz i cukier drobny do smaku
2 ładne liście botwiny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Polędwicę, najlepiej zmrożoną kroimy na krajalnicy, lub ostrym nożem na bardzo cienkie plastry.
Truskawki blendujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Doprawiamy cukrem, octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Botwinę blanszujemy przez kilka sekund we wrzątku a następnie hartujemy w zimnej wodzie aby nie straciła koloru.
CIASTKO KURKOWE
SKŁADNIKI:
200 g kurek
1 obrany ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 jajka
około 80 g mąki pszennej
Szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła i bułka tarta do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kurki czyścimy dokładnie pędzelkiem, przycinamy trzonki, a następnie smażymy na maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie 2/3 kurek drobno siekamy, a najładniejsze, drobne zostawiamy w całości. Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijmy białka na pianę. Roztrzepane żółtka dokładnie mieszamy z mąką, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy kurki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto kurkowe nakładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą form na muffiny.
Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni, sprawdzając od czasu do czasu patyczkiem stan wypieczenia ciasta.
Prezentacja:
Na talerzu układamy liść botwiny, a następnie pokrojoną w cieniutki plastry polędwicę wołową. Wszystko doprawiamy dressingiem i kilkoma kroplami oliwy extra vergine oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obok stawiamy ciastko.