Agnieszka Radi–Sulikowska - Carpaccio z polędwicy wołowej na liściu botwiny z sosem truskawkowym i ciastkiem kurkowym

Agnieszka Radi–Sulikowska - Carpaccio z polędwicy wołowej na liściu botwiny z sosem truskawkowym i ciastkiem kurkowym
Agnieszka Radi–Sulikowska - Carpaccio z polędwicy wołowej na liściu botwiny z sosem truskawkowym i ciastkiem kurkowym

Agnieszka Radi–Sulikowska - Carpaccio z polędwicy wołowej na liściu botwiny z sosem truskawkowym i ciastkiem kurkowym

SKŁADNIKI na 2 porcje:

200 g polędwicy wołowej

250 g truskawek (świeżych lub rozmrożonych)

1 łyżeczka octu balsamicznego

Sól, pieprz i cukier drobny do smaku

2 ładne liście botwiny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Polędwicę, najlepiej zmrożoną kroimy na krajalnicy, lub ostrym nożem na bardzo cienkie plastry.

Truskawki blendujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Doprawiamy cukrem, octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Botwinę blanszujemy przez kilka sekund we wrzątku a następnie hartujemy w zimnej wodzie aby nie straciła koloru.

CIASTKO KURKOWE

SKŁADNIKI:

200 g kurek

1 obrany ząbek czosnku

2 łyżki masła

2 jajka

około 80 g mąki pszennej

Szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka masła i bułka tarta do formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kurki czyścimy dokładnie pędzelkiem, przycinamy trzonki, a następnie smażymy na maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie 2/3 kurek drobno siekamy, a najładniejsze, drobne zostawiamy w całości. Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijmy białka na pianę. Roztrzepane żółtka dokładnie mieszamy z mąką, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy kurki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto kurkowe nakładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą form na muffiny.

Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni, sprawdzając od czasu do czasu patyczkiem stan wypieczenia ciasta.

Prezentacja:

Na talerzu układamy liść botwiny, a następnie pokrojoną w cieniutki plastry polędwicę wołową. Wszystko doprawiamy dressingiem i kilkoma kroplami oliwy extra vergine oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obok stawiamy ciastko.

podziel się:

Pozostałe wiadomości