Agnieszka Radi – Sulikowska Truflowa bita śmietana w miodowych tiulach w wytrawnym sosie na białym winie z kolendrą
SKŁADNIKI:
1-2 trufle 200 g śmietany 36% sól 2 łyżki + ok. 1 łyżeczki miodu 2 łyżki mąki 150 ml białego wytrawnego wina 2 gałązki kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odrobinę trufli zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodać trufle, posolić do smaku i bardzo delikatnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Przygotować tiule, mieszając miód z mąką do uzyskania konsystencji gęstej masy. W razie potrzeby zagęścić mąką, lub rozrzedzić miodem. Następnie rozsmarować ciasto na papierze do pieczenia, formując cienkie krążki o średnicy około 5cm. Piec w temp. 180 stopni przez około 5 minut uważając, aby się zbytnio nie przypiekły. Wystudzić.
Przygotować sos. Zredukować wytrawne białe wino i dodać miodu do smaku, a gdy ostygnie, kilka posiekanych listków kolendry.
Układać po jednym krążku tiula. Na niego nałożyć bitą śmietanę truflową i przykryć kolejnym krążkiem. Polać odrobiną sosu, przyozdobić startą na plasterki truflą i listkiem kolendry.