Agnieszka Radi –Sulikowska – Makaron z łososiem i cukinią, papryka faszerowana oliwkami, kaparami i ricottą
Makaron z łososiem i z cukinią:
SKŁADNIKI:
400g mąki,
3 jaja
1 duża cebula
200 g fileta z łososia
2 cukinie
Białe wino
Sól
Oliwa z oliwek
Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na stolnicy usypać kopiec z mąki, w środek wbić jajka. Dodać oliwę i wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca. Następnie kontynuować zagniatanie ciasta dłońmi. Ciasto odkładamy do lodówki na około 20 minut. Następnie cienko rozwałkowujemy. Wycinamy romby- maltagliati i zostawiamy na stolnicy, aby się wysuszyły.
Łososia kroimy w kostkę, cukinię w talarki, natomiast cebulę w piórka.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, aby zmiękła, dodajemy łososia, a po chwili cukinię. Smażymy kilka minut, podlewamy białym winem i lekko odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wrzucamy na gorącą wodę. Jak wypłynie - gotujemy jeszcze 30 sekund i wyjmujemy. Przekładamy na patelnię i kontynuujemy gotowanie tak, aby makaron przeszedł aromatem sosu. Uważamy, aby makaron był al dente!
Faszerowane papryki:
4 papryki czerwone
Farsz:
2 opakowania ricotty
Czarne oliwki drobno pokrojone
Kapary
Świeży tymianek
Otarta skórka z 1 cytryny
Sól, pieprz
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
Papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na pół. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni C, aż zmiękną. Wyjmujemy papryki z pieca (muszą być jeszcze twarde). Wypełniamy połówki papryk nadzieniem i wkładamy ponownie do pieca na około 15 minut.