Agnieszka Radi –Sulikowska – Makaron z łososiem i cukinią, papryka faszerowana oliwkami, kaparami i ricottą

Agnieszka Radi –Sulikowska – Makaron z łososiem i cukinią, papryka faszerowana oliwkami, kaparami i ricottą
Agnieszka Radi –Sulikowska – Makaron z łososiem i cukinią, papryka faszerowana oliwkami, kaparami i ricottą

Agnieszka Radi –Sulikowska – Makaron z łososiem i cukinią, papryka faszerowana oliwkami, kaparami i ricottą

Makaron z łososiem i z cukinią:

SKŁADNIKI:

400g mąki,

3 jaja

1 duża cebula

200 g fileta z łososia

2 cukinie

Białe wino

Sól

Oliwa z oliwek

Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na stolnicy usypać kopiec z mąki, w środek wbić jajka. Dodać oliwę i wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca. Następnie kontynuować zagniatanie ciasta dłońmi. Ciasto odkładamy do lodówki na około 20 minut. Następnie cienko rozwałkowujemy. Wycinamy romby- maltagliati i zostawiamy na stolnicy, aby się wysuszyły.

Łososia kroimy w kostkę, cukinię w talarki, natomiast cebulę w piórka.

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, aby zmiękła, dodajemy łososia, a po chwili cukinię. Smażymy kilka minut, podlewamy białym winem i lekko odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron wrzucamy na gorącą wodę. Jak wypłynie - gotujemy jeszcze 30 sekund i wyjmujemy. Przekładamy na patelnię i kontynuujemy gotowanie tak, aby makaron przeszedł aromatem sosu. Uważamy, aby makaron był al dente!

Faszerowane papryki:

4 papryki czerwone

Farsz:

2 opakowania ricotty

Czarne oliwki drobno pokrojone

Kapary

Świeży tymianek

Otarta skórka z 1 cytryny

Sól, pieprz

Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.

Papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na pół. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni C, aż zmiękną. Wyjmujemy papryki z pieca (muszą być jeszcze twarde). Wypełniamy połówki papryk nadzieniem i wkładamy ponownie do pieca na około 15 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości