Agnieszka Radi-Sulikowska - Królik w sosie winno- cytrynowym z ziołami, podpłomykiem i duszoną sałatą rzymską

Agnieszka Radi-Sulikowska - Królik w sosie winno- cytrynowym z ziołami, podpłomykiem i duszoną sałatą rzymską
Agnieszka Radi-Sulikowska - Królik w sosie winno- cytrynowym z ziołami, podpłomykiem i duszoną sałatą rzymską

Agnieszka Radi-Sulikowska - Królik w sosie winno- cytrynowym z ziołami, podpłomykiem i duszoną sałatą rzymską

DANIE WYRÓŻNIONE PRZEZ JURORÓW MASTERCHEF!

SKŁADNIKI:

200 g królika

Kilka liści szałwi

Mąka

Oliwa z oliwek

1 Cytryna

1 kieliszek białego wytrawnego wina

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Królika filetujemy i kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Obtaczamy w mące i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, aż się zarumieni. Podlewamy białym winem, dodajemy liście świeżej szałwii, skórkę z ½ cytryny (tylko żółtą część) i gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy do miękkości (około 50 min.).

Podłomyk:

SKŁADNIKI:

250 g mąki

40 g smalcu

200 g woda

Sól

Prawdziwki

Rzymska sałata

2-3 ząbki czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę i smalec wkładamy do miski. Delikatnie solimy i zalewamy wodą. Całość zagniatamy tak, aby miało konsystencję ciasta na pizzę.

*** Zamiast smalcu można użyć oliwy z oliwek, ale w oryginale jest smalec.

Zagniecione ciasto dzielimy na równe części, rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Smażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu) z obu stron. Dla każdej osoby smażymy 4 krążki.

Prawdziwki kroimy w talarki i smażymy na oliwie z odrobiną masła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sałatę rzymską blanszujemy po czym hartujemy, aby zatrzymać proces gotowania i zachować jej kolor. Kroimy grubo sałatę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku i lekko podsmażamy. Jak sałata zaromatyzuje się czosnkiem, wyciągamy wszystkie ząbki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy 2 krążki podpłomyków. Na jedną kładziemy grzyby, na drugą sałatę rzymską. Obie porcje przykrywamy pozostałymi krążkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości