Agnieszka Radi-Sulikowska - Królik w sosie winno- cytrynowym z ziołami, podpłomykiem i duszoną sałatą rzymską
DANIE WYRÓŻNIONE PRZEZ JURORÓW MASTERCHEF!
SKŁADNIKI:
200 g królika
Kilka liści szałwi
Mąka
Oliwa z oliwek
1 Cytryna
1 kieliszek białego wytrawnego wina
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Królika filetujemy i kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Obtaczamy w mące i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, aż się zarumieni. Podlewamy białym winem, dodajemy liście świeżej szałwii, skórkę z ½ cytryny (tylko żółtą część) i gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy do miękkości (około 50 min.).
Podłomyk:
SKŁADNIKI:
250 g mąki
40 g smalcu
200 g woda
Sól
Prawdziwki
Rzymska sałata
2-3 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę i smalec wkładamy do miski. Delikatnie solimy i zalewamy wodą. Całość zagniatamy tak, aby miało konsystencję ciasta na pizzę.
*** Zamiast smalcu można użyć oliwy z oliwek, ale w oryginale jest smalec.
Zagniecione ciasto dzielimy na równe części, rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Smażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu) z obu stron. Dla każdej osoby smażymy 4 krążki.
Prawdziwki kroimy w talarki i smażymy na oliwie z odrobiną masła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatę rzymską blanszujemy po czym hartujemy, aby zatrzymać proces gotowania i zachować jej kolor. Kroimy grubo sałatę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku i lekko podsmażamy. Jak sałata zaromatyzuje się czosnkiem, wyciągamy wszystkie ząbki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy 2 krążki podpłomyków. Na jedną kładziemy grzyby, na drugą sałatę rzymską. Obie porcje przykrywamy pozostałymi krążkami.