Hiszpańska tortilla z boczkiem i cukinią na pomidorowym sosie
Składniki: 1 ziemniak 100 g boczku 1/3 cukinii 2 jajka 1 pomidor cząber, tymianek papryka słodka, chilli sól czosnkowa oliwa masło ocet winny sól, pieprz, cukier śmietana 30% lub 18%
Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaka i cukinię kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku. Boczek i warzywa mieszamy, doprawiamy cząbrem, papryką, chilli i solą. Dodajemy lekko rozbełtane jajka, smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, na złoto. Podsmażamy pokrojonego pomidora na oliwie, dodajemy tymianek, sól, pieprz, cukier, kroplę octu winnego. Dusimy do momentu, aż pomidor się rozpadnie i utworzy sos, na koniec dodajemy łyżkę zimnego masła. Prezentacja: Podajemy tortillę na sosie z kleksem śmietanki