Agnieszka Poprawska: Eklery z kremem śmietanowym patissiere i lukrem kakaowym

Agnieszka Poprawska: Eklery z kremem śmietanowym patissiere i lukrem kakaowym
Agnieszka Poprawska: Eklery z kremem śmietanowym patissiere i lukrem kakaowym

Eklery z kremem śmietanowym patissiere i lukrem kakaowym

Ciasto

Składniki:250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7 jajek

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół.

Krem

Składniki: 6 żółtek ½ l mleka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru pudru laska wanilii śmietana 30%

Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dosypujemy przesianą mąkę. Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Zaparzamy żółtka małą ilością mleka, a następnie całość mieszamy i zagotowujemy – mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje uważając, aby się nie przypaliła. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z całkowicie wystudzonym kremem waniliowym. Glazura:

Składniki: 180 g wody 240 g cukru pudru 80 g kakao trochę masła

Przygotowanie: Cukier, wodę i kakao łączymy ze sobą i – mieszając – podgrzewamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy odrobinę masła, która nada glazurze połysku.

Prezentacja: Przepołowione ciasto ptysiowe faszerujemy kremem, przykrywamy drugą połówką i dekorujemy glazurą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości