Agnieszka Borciuch:Wigilijna zupa migdałowa z Kresów z domowym groszkiem ptysiowym

Agnieszka Borcuch_-31.jpg
Agnieszka Borcuch_-31.jpg

Składniki: 1,3 litr mleka 3,2 % 200 ml śmietanki 30% 120g mielonych migdałów 30g migdałów w płatkach 2 łyżki masła laska wanilii 2 laski cynamonu 60 gram rodzynek 60 gram suszonej żurawiny 4 suszone śliwki 2 żółtka cukier do żółtek i ewentualnie do smaku

Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko gotujemy z mielonymi migdałami i śmietaną, dodajemy bakalie i przyprawy (wanilię przeciąć na pół). Wlewamy utarte żółtka i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Wyjmujemy laskę wanilii i cynamon. Zaciągamy zimnym masłem. Podajemy z groszkiem ptysiowym, posypujemy płatkami migdałów.

Groszek ptysiowy:

80 ml zimnej wody 60 g mąki 25g masła 2 jajka szczypta soli szczypta białego pieprzu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Wodę zagotowujemy z masłem. Wsypujemy mąkę i zaparzamy energicznie mieszając drewnianą łyżką. Przyprawiamy i odstawiamy d całkowitego ostudzenia. Wbijamy po jednym jajku ubijając przy pomocy miksera. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe kuleczki. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w temp. 180 stopni

podziel się:

Pozostałe wiadomości