Adam Mostowski: Purée ziemniaczane z rozmarynem, marynowane małże św. Jakuba

Adam Mostowski_09_05_MCII_.jpg
Adam Mostowski_09_05_MCII_.jpg

Purée ziemniaczane z rozmarynem, marynowane małże św. Jakuba, sałata i smażone pomidorki koktajlowe

Składniki na 2 porcje:

6 ziemniaków 30 g masła 2 łyżki mleka sól i pieprz 2 gałązki rozmarynu 1 limonka 6 przegrzebków z muszlą oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka imbiru szczypta ostrej papryki natka pietruszki 1 gałązka tymianku

Dodatkowo:

1 garście drobnych liści sałat 6 kolorowych pomidorów cherry oliwa extra vergine sól pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Wymieszać z masłem, solą, pieprzem, mlekiem i odrobiną posiekanego rozmarynu.

Przegrzebki wyjąć z muszli i oczyścić.

Przygotować marynatę: wymieszać oliwę, pieprz, czosnek, paprykę, imbir, rozmaryn, posiekaną natkę pietruszki i tymianek, skórkę z limonki i sok z połowy limonki. Do marynaty włożyć przegrzebki i pozostawić na 40 min.

Po upływie tego czasu wyjąć przegrzebki z marynaty i smażyć na oliwie po 1 min z każdej strony.

Prezentacja:

Na talerz nałożyć purée ziemniaczane, przegrzebki włożone do muszli. Udekorować sałatą z podsmażonymi na oliwie pomidorkami cherry.

podziel się:

Pozostałe wiadomości