Purée ziemniaczane z rozmarynem, marynowane małże św. Jakuba, sałata i smażone pomidorki koktajlowe
Składniki na 2 porcje:
6 ziemniaków 30 g masła 2 łyżki mleka sól i pieprz 2 gałązki rozmarynu 1 limonka 6 przegrzebków z muszlą oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka imbiru szczypta ostrej papryki natka pietruszki 1 gałązka tymianku
Dodatkowo:
1 garście drobnych liści sałat 6 kolorowych pomidorów cherry oliwa extra vergine sól pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Wymieszać z masłem, solą, pieprzem, mlekiem i odrobiną posiekanego rozmarynu.
Przegrzebki wyjąć z muszli i oczyścić.
Przygotować marynatę: wymieszać oliwę, pieprz, czosnek, paprykę, imbir, rozmaryn, posiekaną natkę pietruszki i tymianek, skórkę z limonki i sok z połowy limonki. Do marynaty włożyć przegrzebki i pozostawić na 40 min.
Po upływie tego czasu wyjąć przegrzebki z marynaty i smażyć na oliwie po 1 min z każdej strony.
Prezentacja:
Na talerz nałożyć purée ziemniaczane, przegrzebki włożone do muszli. Udekorować sałatą z podsmażonymi na oliwie pomidorkami cherry.