Przegrzebki z 3 sosami: pietruszkowo-bazyliowym, chili i winno-krewetkowym
Składniki na 2 porcje:
6 przegrzebków z muszlą Sos 1natka pietruszki bazylia świeża 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki octu winnego ok. 150 ml oliwy z oliwek
Sos 22 papryki 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli ocet winny sól, pieprz do smaku
Sos 3 6 surowych krewetek 16/20 6 krewetek koktajlowych 50 ml +50 ml białego wina wytrawnego sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1 g szafranu 50 g masła
Przygotowanie:
Przygotować bulion: zagotować wino z 300 ml wody, dodać krewetki koktajlowe, czosnek, cebulę oraz głowy i pancerze krewetek tygrysich. Gotować ok. 20 min.
W tym czasie przyrządzić 3 sosy: 1. Natkę pietruszki, bazylię, czosnek, cebulę zblendować z oliwą i octem. Przyprawić solą i pieprzem. Gęstość regulować oliwą z oliwek.
2. Paprykę, chili, czosnek, cebulę zblendować z octem winnym, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Ugotowany bulion zblendować i przecedzić przez gęste sito. Wlać 100 ml na patelnię i usmażyć krewetki tygrysie. Po usmażeniu zdjąć krewetki, wlać bulion i szafran. Przesmażyć na nim przegrzebki. Zdjąć z patelni, wlać wino, zredukować na dużym ogniu, pod koniec dodać zimne masło, które zagęści sos.
Prezentacja:
Muszle ułożyć na talerzu, do każdej wlać inny sos, włożyć przegrzebki. Dekorować krewetkami oraz świeżymi ziołami.