Adam Mostowski: Przegrzebki z 3 sosami: pietruszkowo-bazyliowym, chili i winno-krewetkowym

Adam Mostowski: Przegrzebki z 3 sosami: pietruszkowo-bazyliowym, chili i winno-krewetkowym
Adam Mostowski: Przegrzebki z 3 sosami: pietruszkowo-bazyliowym, chili i winno-krewetkowym

Przegrzebki z 3 sosami: pietruszkowo-bazyliowym, chili i winno-krewetkowym

Składniki na 2 porcje:

6 przegrzebków z muszlą Sos 1natka pietruszki bazylia świeża 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki octu winnego ok. 150 ml oliwy z oliwek

Sos 22 papryki 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli ocet winny sól, pieprz do smaku

Sos 3 6 surowych krewetek 16/20 6 krewetek koktajlowych 50 ml +50 ml białego wina wytrawnego sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1 g szafranu 50 g masła

Przygotowanie:

Przygotować bulion: zagotować wino z 300 ml wody, dodać krewetki koktajlowe, czosnek, cebulę oraz głowy i pancerze krewetek tygrysich. Gotować ok. 20 min.

W tym czasie przyrządzić 3 sosy: 1. Natkę pietruszki, bazylię, czosnek, cebulę zblendować z oliwą i octem. Przyprawić solą i pieprzem. Gęstość regulować oliwą z oliwek.

2. Paprykę, chili, czosnek, cebulę zblendować z octem winnym, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

3. Ugotowany bulion zblendować i przecedzić przez gęste sito. Wlać 100 ml na patelnię i usmażyć krewetki tygrysie. Po usmażeniu zdjąć krewetki, wlać bulion i szafran. Przesmażyć na nim przegrzebki. Zdjąć z patelni, wlać wino, zredukować na dużym ogniu, pod koniec dodać zimne masło, które zagęści sos.

Prezentacja:

Muszle ułożyć na talerzu, do każdej wlać inny sos, włożyć przegrzebki. Dekorować krewetkami oraz świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości