Adam Kozanecki:Rolada z piersi kurczaka nadziewana wątróbką

Adam Kozanecki:Rolada z piersi kurczaka nadziewana wątróbką
Adam Kozanecki:Rolada z piersi kurczaka nadziewana wątróbką

Rolada z piersi kurczaka nadziewana wątróbką purée z marchwi, młode warzywa

Składniki: pierś z kurczaka ze skórą 100 g wątróbki drobiowej 200 g marchwi 1 cebula dymka ze szczypiorem po kilka gałązek świeżych ziół: lubczyk, natka pietruszki, tymianek liść laurowy kilka ziaren kolendry sól, pieprz 1 główka czosnku por szalotka 100 ml oliwy z oliwek masło klarowane do smażenia cukier śmietana 30% kilka kropel octu balsamicznego

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso: Pierś kurczaka rozcinamy tak, aby uzyskać większą powierzchnię mięsa i rozkładamy, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni z odrobiną masła klarowanego przesmażamy wątróbkę, po chwili dodajemy pokrojoną cebulę dymkę. Do malaksera wkładamy liście lubczyku i natkę pietruszki, dodajemy przesmażoną wątróbkę, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę, a następnie smarujemy nią wewnętrzną część piersi kurczaka, zwijamy roladę, zawiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Mięso obsmażamy z każdej strony na maśle z dodatkiem oliwy, rumienimy, chwilę dusimy pod przykryciem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy szalotką, dodać przekrojoną w poprzek główkę czosnku i gałązki tymianku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, na około 10 minut. Purée z marchwi: Do gotującej się, osolonej wody wkładamy obraną i pokrojoną w kawałki marchew, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i kolendrę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, odrobiną masła i śmietany, miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito. Warzywa: Do posolonego wrzątku wkładamy fasolkę szparagową – gotujemy, a następnie odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, osuszamy i doprawiamy cząbrem oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Pora oczyszczamy, kroimy w piórka i przekładamy do miski, dodajemy pokrojony szczypior z dymki i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oliwą do smaku.

Prezentacja: Roladę kroimy w 1-2 centymetrowe plastry. Na środek talerza wykładamy purée z marchwi, układamy plastry rolady, fasolkę i sałatkę z pora oraz czosnek pieczony.

podziel się:

Pozostałe wiadomości