Tatar z okonia morskiego z mango
Składniki:
1 okoń morski 1 mango – dojrzałe kilka kropel sosu tabasco 200 ml wina białego szczypiorek oliwa z oliwek cytryna pomarańcza pomidory kumato sól/pieprz świeża kolendra
Przygotowanie:
W rondelku gotujemy obrane i pokrojone mango z odrobiną białego wina, dodajemy sól i cukier, oraz kilka kropel sosu tabasco. Po kilku minutach całość przecieramy przez sito. Sos chłodzimy.
Rybę filetujemy, wyciągamy ości, kroimy w kostkę. Kropimy oliwą z oliwek, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy mango pokrojone w kosteczkę, dodajemy pokrojony drobno szczypiorek. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy w kosteczkę, dodajemy do ryby. Całość mieszamy, dodajemy trochę sosu z mango, oraz świeżą posiekaną kolendrę. Tatar rybny serwujemy z sosem z mango.