Adam Kozanecki: Tatar z okonia morskiego z mango

Adam Kozanecki: Tatar z okonia morskiego z mango
Adam Kozanecki: Tatar z okonia morskiego z mango

Tatar z okonia morskiego z mango

Składniki:

1 okoń morski 1 mango – dojrzałe kilka kropel sosu tabasco 200 ml wina białego szczypiorek oliwa z oliwek cytryna pomarańcza pomidory kumato sól/pieprz świeża kolendra

Przygotowanie:

W rondelku gotujemy obrane i pokrojone mango z odrobiną białego wina, dodajemy sól i cukier, oraz kilka kropel sosu tabasco. Po kilku minutach całość przecieramy przez sito. Sos chłodzimy.

Rybę filetujemy, wyciągamy ości, kroimy w kostkę. Kropimy oliwą z oliwek, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy mango pokrojone w kosteczkę, dodajemy pokrojony drobno szczypiorek. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy w kosteczkę, dodajemy do ryby. Całość mieszamy, dodajemy trochę sosu z mango, oraz świeżą posiekaną kolendrę. Tatar rybny serwujemy z sosem z mango.

podziel się:

Pozostałe wiadomości