Stek z polędwicy cielęcej z szałwiowymi karmelizowanymi morelami, sos z wiśniowy z porto
Składniki:
polędwica cielęca sól/pieprz ziarnista/ty czosnek wiśnie rozmaryn miód wino porto morele liście szałwii masło klarowane
Przygotowanie:
Na maśle klarowanym smażymy połówki moreli, dodajemy liście szałwii. Usmażone chrupiące liście delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z moreli zdejmujemy skórkę, która pod wpływem temperatury odchodzi bardzo łatwo.
Na patelni szklimy czosnek, dodajemy i dusimy wiśnie z winem porto, doprawiamy pieprzem odrobiną miodu, redukujemy.
Stek polędwicy cielęcej prószymy solą i pieprzem. Smażymy z dwóch stron.
Mięso podajemy z morelami i chrupiącymi liśćmi szałwii wraz z wiśniami i sosem.
podziel się: