Adam Kozanecki: Stek z polędwicy cielęcej z szałwiowymi karmelizowanymi morelami

Adam Kozanecki: Stek z polędwicy cielęcej z szałwiowymi karmelizowanymi morelami
Adam Kozanecki: Stek z polędwicy cielęcej z szałwiowymi karmelizowanymi morelami

Stek z polędwicy cielęcej z szałwiowymi karmelizowanymi morelami, sos z wiśniowy z porto

Składniki:

polędwica cielęca sól/pieprz ziarnista/ty czosnek wiśnie rozmaryn miód wino porto morele liście szałwii masło klarowane

Przygotowanie:

Na maśle klarowanym smażymy połówki moreli, dodajemy liście szałwii. Usmażone chrupiące liście delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z moreli zdejmujemy skórkę, która pod wpływem temperatury odchodzi bardzo łatwo.

Na patelni szklimy czosnek, dodajemy i dusimy wiśnie z winem porto, doprawiamy pieprzem odrobiną miodu, redukujemy.

Stek polędwicy cielęcej prószymy solą i pieprzem. Smażymy z dwóch stron.

Mięso podajemy z morelami i chrupiącymi liśćmi szałwii wraz z wiśniami i sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości