Adam Kozanecki: Ring jajeczny z boczkiem i cukinią

Adam Kozanecki: Ring jajeczny z boczkiem i cukinią
Adam Kozanecki: Ring jajeczny z boczkiem i cukinią

Ring jajeczny z boczkiem i cukiniąsalsa z pomidora z bazylią i natką pietruszki

Składniki: 1 cukinia 100g boczku 2 jajka masło oliwa z oliwek ocet winny czosnek granulowany 2 łyżki mąki śmietana 30% 1 liść laurowy świeże zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, bazylia

Przygotowanie: Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, doprawiamy świeżymi ziołami, octem winnym, oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Cukinię kroimy w kostkę i przekładamy do miski z wodą i solą. Po kilku minutach odsączamy i osuszamy. Boczek kroimy w paski i wytapiamy na gorącej, suchej patelni, kiedy jest złoty przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Cukinię szklimy na maśle z liściem laurowym, tymiankiem i rozmarynem. Odparowujemy z nadmiaru wody. Cukinię i boczek mieszamy razem w misce i zalewamy rozkłóconymi jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę i odrobinę śmietanki, a następnie dokładnie mieszamy. Masę smażymy w ringu na patelni, po kilku minutach odwracamy na druga stronę i smażymy na złoty kolor.Prezentacja: Jajka serwujemy z sałatką z pomidora, dekorujemy świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości