Karkówka w sosie z salsą marchewkową, purée ziemniaczane, żółte buraki
Składniki:
karkówka 2 szalotki 4 ząbki czosnku w łupinie sól, pieprz młotkowany liść laurowy, rozmaryn, tymianek 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego korzeń pietruszki kilka gałązek świeżego koperku 150-200 ml białego wytrawnego wina olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, warzywa, zioła, podlewamy białym winem i dusimy, aż składniki będą miękkie. Płyn redukujemy, mięso wyciągamy, a sos przecieramy przez sito.
Dodatkowo:
2 marchewki kilka żółtych buraczków sól/pieprz/cukier sok z cytryny oliwa z oliwek ocet winny biały
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą oraz przyprawami.
Buraka kroimy w plastry, gotujemy w wodzie z cukrem, solą i octem. Odsączamy na sitku.
Sałatka z grillowaną papryką, grecką fetą, kwiatami oregano, sos winegret z nutą gorgonzoli
Składniki:
papryka: żółta, czerwona, zielona grecki ser feta oliwa z oliwek ocet winny sól/pieprz oregano i jego kwiaty
Przygotowanie:
Paprykę opalamy nad ogniem, następnie zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paski. Mieszamy z serem feta pokrojonym w kostkę, przyprawiamy oregano. Całość mieszamy, układamy na talerz dekorujemy kwiatami oregano, ostawiamy w chłodne miejsce.