Dorada królewska z warzywami
Składniki: 1 patroszona dorada królewska z głową liść laurowy, rozmaryn, mięta oliwa z oliwek ocet winny 2 szalotki 1 łyżka kaparów odsączonych z zalewy 3 pomidory malinowe 1 mini bakłażan 6 mini cukinii sól, pieprz
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Doradę przyprawiamy solą i pieprzem oraz rozmarynem. Do środka wkładamy liść laurowy i kapary. Rybę układamy na patelni, obkładamy pokrojoną szalotką i całymi pomidorami, posypujemy odsączonymi z zalewy kaparami i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec przełączamy ustawienia piekarnika na opcję grill, na ok. 2-3 minuty tak, aby skórka się zarumieniła. Na rozgrzanej grillowej patelni, grillujemy wcześniej posolone i pozbawione skóry bakłażany. Przyprawiamy solą i pieprze. Na drugiej patelni grillujemy mini cukinie – również przyprawiamy solą i pieprzem. Danie wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i odrobiną octu, posypujemy kaparami.