Adam Kozanecki: Chrzanowa chmurka bitej śmietany z wachlarzami kalarepki skropiona tymiankowym sosem

Chrzanowa chmurka bitej śmietany z wachlarzami kalarepki skropiona tymiankowym sosem
Chrzanowa chmurka bitej śmietany z wachlarzami kalarepki skropiona tymiankowym sosem

Chrzanowa chmurka bitej śmietany z wachlarzami kalarepki skropiona tymiankowym sosem

Składniki:

kalarepa/kalarepka cytryna tymianek czosnek ser kozi Saint Maure śmietana kremówka 36% ogórek zielony korzeń chrzanu sól/pieprz/cukier oliwa z oliwek różowe kwiaty bazylii dark opal kwiaty tymianku lód

Przygotowanie:

Kalarepkę obieramy, kroimy w wiórki obieraczką do warzyw lub szatkujemy na mandolinie. Blanszujemy w wodzie z solą i cukrem 50/50. Hartujemy w zimnej wodzie z lodem i sokiem z cytryny. Osuszamy. Posypujemy delikatnie solą morską i pieprzem.

Ogórka obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Śmietanę ubijamy z odrobiną soli, dodajemy starty korzeń chrzanu oraz „grysik” z ogórka zielonego, doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru i kilkoma kropelkami soku z cytryny. Chłodzimy.

W moździerzu ucieramy czosnek z listkami tymianku ogrodowego, solą i oliwą z oliwek.

Na talerzu tworzymy chmurkę z ubitej śmietany, nakładamy wachlarze z kalarepy, całość kropimy utartym sosem, posypujemy kwiatami tymianku i bazylii, na sam koniec posypujemy drobno pokruszonym kozim serem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości