Adam Kozanecki: Burgery wołowe

Adam Kozanecki
Adam Kozanecki

Burgery wołowe, kuminowa marchew, pietruszkowe pesto

400 g mięsa wołowego grubo mielonego 2 rozgniecione ząbki czosnku szalotka sól, pieprz młotkowany

Mięso łączymy z przyprawami, wyrabiamy ręką, odstawiamy na kilka minut, formujemy burgery i smażymy na patelni grillowej/grillu z dwóch dwu stron.

cebula czerwona 1 ząbek czosnku 100 g agrestu czerwonego 100 g agrestu żółtego 100 g porzeczek białych i czerwonych 1 łyżeczka octu winnego czerwonego 100 ml wina czerwonego wytrawnego cukier puder oliwa z oliwke sól pieprz

Na rozgrzanej patelni z oliwą szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek, po chwili dodajemy owoce agrestowe, całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem pudrem, podlewamy octem, odparowujemy, dolewamy wino, znów odparowujemy - dusimy owoce do miękkości. Doprawiamy do smaku, a następnie przestudzone owoce miksujemy blenderem i przecieramy sos przez sito.

8 szt. kolorowych marchewek 3 ząbki czosnku zielona papryczka chili kumin oliwa z oliwek sól, pieprz, cukier kolendra świeża

Marchewki gotujemy w wodzie z solą i cukrem, aż będą miękkie, ale chrupiące, hartujemy w zimnej wodzie. W moździerzu ucieramy czosnek z oliwą, papryczką i kuminem, doprawiamy solą i pieprzem. Uzyskaną masę łączymy z marchewkami, posypujemy kolendrą.

cebula biała słodka mąka ryżowa sól, pieprz

Cebulę pokrojoną w pióra, obtaczamy w mące ryżowej z solą i pieprzem, całość smażymy na głębokim oleju aż cebula się zrumieni. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

1 pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek orzechy makadamia uprażone ząbek czosnku ser cheddar/grana padano

Przy użyciu malaksera łączymy wszystkie składniki tak, aby uzyskać konsystencję pesto.

2 pomidory 4-8 plastrów bekonu mix sałat bułki do burgerów

Pomidory kroimy w plastry, bekon smażymy, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Burgera składamy w całość, podajemy z marchewkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości