Australian sunset
Składniki: stek z tuńczyka pieprz australijski 50 g drobno posiekanych orzechów mkadamia 12 szt. owoców finger lime soliród kolendra – nać i ziarna marchewki baby 6 sztuk 1 mango 2 szalotki śmietana 30% sól, pieprz, cukier olej lub oliwa do smażenia 2 łyżki octu winnego oliwa do sosuPrzygotowanie: Sos śmietanowy – siekamy szalotkę, dodajemy mango, zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i gotujemy do miękkości. Na koniec blendujemy i przecieramy przez sito. Stek z tuńczyka – osuszony stek z tuńczyka obsypujemy rozgniecionym w moździerzu australijskim pieprzem, solimy i panierujemy w orzechach makadamia. Grillujemy stek szybko z obydwu stron i odstawiamy aby odpoczął. Karmelizowane marchewki – obrane marchewki blanszujemy, a następnie dajemy do zimnej wody i osuszamy. Na patelni podsmażamy razem ziarna kolendry wraz z solirodem. Dodajemy marchewki i cukier - całość karmelizujemy. Sałatka z jarmużu – Jarmuż blanszujemy przez jedną minutę w wodzie z octem. Odcedzamy na sitku i suszymy, a następnie szatkujemy. Fenkuł tniemy na mandolinie. Fenkuł i jarmuż mieszamy ze sobą, dodając owoce (ziarna) finger lime. Sporządzamy sos z oliwy, octu winnego, cukru, soli, pieprzu, pokruszonych orzechów makadamia. Dodajemy po garści kolendry i solirodu. Prezentacja: Na talerzu układamy stek z tuńczyka na sałatce z jarmużu. Dekorujemy karmelizowanymi marchewkami, sosem śmietanowym i świeżą kolendrą.