Adam Kozanecki: Amur biały z rozmarynowymi porami i pomidorkami cherry

Adam Kozanecki: Amur biały z rozmarynowymi porami i pomidorkami cherry
Adam Kozanecki: Amur biały z rozmarynowymi porami i pomidorkami cherry

Amur biały z rozmarynowymi porami i pomidorkami cherry

Składniki:

1 amur biały liść laurowy ziele angielskie sól gruboziarnista morska pieprz czarny i różowy – ziarnisty 1 cytryna 1 cebula 150 ml białego, wytrawnego wina młode pory baby pomidory koktajlowe/cherry lub daktylowe szalotka 1 ząbek czosnku gałązka świeżego rozmarynu oliwa z oliwek masło klarowane koperek i jego kwiaty masło

Przygotowanie:

Rybę filetujemy, marynujemy w oliwie z oliwek z cytryną, koprem, cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Młode pory blanszujemy kilka minut w wodzie z cukrem i solą 50/50. Hartujemy w zimnej wodzie.

Rybę smażymy na maśle od strony skóry, pod koniec smażenia przewracamy na drugą stroną, należy uważać aby ryby nie przeciągnąć. Amur to bardzo delikatna ryba.

Na oliwie z oliwek szklimy szalotkę, dodajemy ząbek czosnku, dodajemy białe wino, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pory i gałązkę rozmarynu, całość dusimy do momentu aż pory będą miękkie. Dodajemy odrobinę masła.

Rybę podajemy na młodych rozmarynowych porach z pomidorami, oprószamy różowym pieprzem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości