Amur biały z rozmarynowymi porami i pomidorkami cherry
Składniki:
1 amur biały liść laurowy ziele angielskie sól gruboziarnista morska pieprz czarny i różowy – ziarnisty 1 cytryna 1 cebula 150 ml białego, wytrawnego wina młode pory baby pomidory koktajlowe/cherry lub daktylowe szalotka 1 ząbek czosnku gałązka świeżego rozmarynu oliwa z oliwek masło klarowane koperek i jego kwiaty masło
Przygotowanie:
Rybę filetujemy, marynujemy w oliwie z oliwek z cytryną, koprem, cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Młode pory blanszujemy kilka minut w wodzie z cukrem i solą 50/50. Hartujemy w zimnej wodzie.
Rybę smażymy na maśle od strony skóry, pod koniec smażenia przewracamy na drugą stroną, należy uważać aby ryby nie przeciągnąć. Amur to bardzo delikatna ryba.
Na oliwie z oliwek szklimy szalotkę, dodajemy ząbek czosnku, dodajemy białe wino, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pory i gałązkę rozmarynu, całość dusimy do momentu aż pory będą miękkie. Dodajemy odrobinę masła.
Rybę podajemy na młodych rozmarynowych porach z pomidorami, oprószamy różowym pieprzem.