Maria Garbacz: Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym

Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym
Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym
  • Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym
  • Składniki do przygotowania łososia:
  • 300 g fileta z łososia (najlepiej Coho) Sól Czarny i biały sezam Pieprz mielony Oregano Odrobina oleju Przygotowanie łososia:
  • Łososia przekrój na dwa kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posyp rybę solą, pieprzem i oregano. Na rozgrzany olej na patelni połóż łososia (skórą do dołu) i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 5-10 minut, w zależności od grubości fileta.
  • Składniki na puree z batata:
  • 1 średniej wielkości batat 1 łyżka napoju migdałowego 1 łyżka margaryny owsianej Sól Pieprz Przygotowanie puree:
  • Batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj batata w osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedź batata i zblenduj za pomocą przystawki do puree. Dodaj margarynę, napój migdałowy, a następnie dopraw pieprzem i solą. Ponownie zblenduj, aż puree będzie gładkie. Składniki na sos malinowo-żurawinowy:
  • 80 g świeżej żurawiny 100 g malin (świeżych lub mrożonych) 100 ml czerwonego wina półwytrawnego (np. Marani Telavuri) Pół łyżki cukru Łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie sosu:
  • Do garnka wrzuć żurawinę (przekrojoną na pół), maliny oraz sok z cytryny. Gotuj chwilę. Następnie dodaj czerwone wino. Gdy wino odparuje, dodaj cukier. Mieszaj sos, gotując aż się zredukuje (uważaj, aby się nie przypalił). Lekko ostudź sos, a następnie przelej do rozdrabniacza i zblenduj. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodatkowo:
  • Garść prażonych pistacji Przygotowanie dania:
  • Za pomocą łyżki wyłóż puree na talerz i „rozetrzyj” na kształt kropli. Podobnie postąp z sosem – wyłóż go w kształt kropli obok puree. Ułóż kawałki łososia obok puree. Gotowe danie posyp posiekanymi, prażonymi pistacjami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości