Zuzanna Harapkiewicz: pieczone krewetki, przegrzebki i małże nowozelandzkie w sosie winno pietruszkowym

Zuzanna Harapkiewicz: pieczone krewetki, przegrzebki i małże nowozelandzkie w sosie winno pietruszkowym
Zuzanna Harapkiewicz: pieczone krewetki, przegrzebki i małże nowozelandzkie w sosie winno pietruszkowym

Fantazja na temat owoców morza: pieczone krewetki, przegrzebki i małże nowozelandzkie w sosie winno pietruszkowym

Składniki: 6 krewetek 16/20 (Black Tiger) 4 przegrzebki 8 małży nowozelandzkich (samo mięso) 1 łyżeczka soku z cytryny 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 100 g masła 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki białego wina cukier sól pieprz warzywa sezonowe do dekoracji (np. szparagi, pomidorki koktajlowe itp.)Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Krewetki obierz z pancerzyków, oczyść i przetnij każdą wzdłuż. Przegrzebki oczyść. Mięso małży nowozelandzkich opłucz. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie oczyszczone owoce morza włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj natkę pietruszki, zalej 3 łyżkami białego wina, przypraw szczyptą soli, pieprzem i odrobiną cukru oraz oliwą i sokiem z cytryny. Masło podgrzej na patelni na małym ogniu, dodaj czosnek i delikatnie zeszklij. Zalej masłem owoce morza, całość włóż do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Możesz podać z blanszowanymi i podsmażonymi na maśle warzywami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości