Makaron na ostro z krewetkami
Składniki na makaron: 200 g mąki pszennej typ 450 2 żółtka 1 całe jajko szczypta soli oliwa z oliwek
Składniki na sos: 6 krewetek Black Tiger (tygrysich) 1 cebula 1 papryczka chili 5 pomidorów koktajlowych ½ szklanki białego wytrawnego wina 50 g orzeszków pinii 5 ząbków czosnku oliwa z oliwek masło świeża bazylia, świeża kolendra sól, pieprz
Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską, aby odpoczęło – przez około 10 minut. Następnie wałkujemy i kroimy w tagliatelle –przy pomocy maszynki do makaronów. Delikatnie obtaczamy w mące i odstawiamy do lekkiego przesuszenia. W tym czasie nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku. Pokrojony makaron gotujemy 3-4 minuty. Krewetki oczyszczamy i obieramy z pancerzyków. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a cebulę i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią całe ząbki czosnku, chwilę smażymy i zdejmujemy czosnek. Na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną cebulę i orzeszki pinii. Szklimy i dodajemy papryczkę chili. Następnie wkładamy krewetki. Podsmażamy, dodajemy przekrojone na pół pomidorki, zalewamy winem, doprawiamy ziołami, sola i pieprzem. Ugotowany makaron wkładamy na patelnię i mieszamy razem z krewetkami i sosem. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy świeżymi ziołami.