Zuzanna Bula - Polędwiczka wieprzowa w panierce panko na purée z buraka i malin, z sosem tymiankowym na bazie wina i z chipsami z jarmużu

Zuzanna Bula.jpg
Zuzanna Bula.jpg

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa 300 g Buraki 2 sztuki Maliny świeże 100 g Wiśniówka 100 ml Masło Olej 2 liście świeżego jarmużu 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku Bułka tarta Tymianek 10 gałązek Sól Pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do nagrzanego garnka, po 5 minutach dolać wodę i gotować do miękkości. Odcedzić. Ostudzić. Zioła posiekać i włożyć do blendera. Zblendować z bułką tartą do uzyskania sypkiej panierki. Rozgrzać suchą patelnię. Z polędwiczki usunąć błony, mięso przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oleju i smażyć ze wszystkich stron, pod koniec flambirując wiśniówką. Dopiec w piekarniku przez około 8 minut.

Buraki zblendować z malinami, przyprawić solą i pieprzem.

Mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na bok, aby odpoczęło, a następnie obtoczyć w panierce i pokroić na grube plastry.

W garnku rozgrzać olej, włożyć jarmuż i smażyć, aż nabierze chrupkości. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości