Składniki:
Polędwiczka wieprzowa 300 g
Buraki 2 sztuki
Maliny świeże 100 g
Wiśniówka 100 ml
Masło
Olej
2 liście świeżego jarmużu
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
Bułka tarta
Tymianek 10 gałązek
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do nagrzanego garnka, po 5 minutach dolać wodę i gotować do miękkości. Odcedzić. Ostudzić.
Zioła posiekać i włożyć do blendera. Zblendować z bułką tartą do uzyskania sypkiej panierki.
Rozgrzać suchą patelnię. Z polędwiczki usunąć błony, mięso przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oleju i smażyć ze wszystkich stron, pod koniec flambirując wiśniówką. Dopiec w piekarniku przez około 8 minut.
Buraki zblendować z malinami, przyprawić solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na bok, aby odpoczęło, a następnie obtoczyć w panierce i pokroić na grube plastry.
W garnku rozgrzać olej, włożyć jarmuż i smażyć, aż nabierze chrupkości.
Wszystkie składniki wyłożyć na talerz.