Kalmary w sosie śmietanowo-cytrynowym z frytkami Ośmiornica z sałatką i sosem vinegraet z jajkiem sadzonym i pieczonym ziemniakiem
Składniki:
Kalmary Śmietana 18% 1 duża cytryna Ziemniaki Mąka pszenna Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz OlejPrzygotowanie:Oczyścić kalmary. Natkę pokroić, mąkę przesiać, wymieszać razem. Kalmary otoczyć w panierce i smażyć na kolor złoty w głębokim tłuszczu. Z wyciśniętego z cytryny soku przygotować sos z dodatkiem śmietany 18&, przyprawić solą i pieprzem.
Składniki 2:
Ośmiornica - ramiona Marchew Por Cebula Sałata lodowa Sałata masłowa Pomidor malinowy Oliwa z oliwek Czosnek Cytryna jajko kilka małych ziemniaków upieczonych w folii w piekarniku Sól, pieprzPrzygotowanie:
Zagotowałam osoloną wodę z marchewką, porem i cebulą, następnie do gotującego się wywaru włożyłam ramiona ośmiornicy. Gotowałam około 1 godziny. Po ugotowaniu schłodziłam macki zimną wodą, następnie ściągnęłam skórkę i podałam na talerz na sałatce, z dodatkiem sadzonego jajka. Sałatka: Liście sałaty lodowej i masłowej porwać, wymieszać z pokrojonym pomidorem malinowym oraz sosem na bazie oliwy i cytryny z dodatkiem soli i pieprzu.