Składniki:polędwica wołowa kilka gałązek świeżego tymianku gałązka świeżego rozmarynu główka czosnku oliwa z oliwek masło klarowane sól pieprzWykonanie: Piekarnik nastaw na temp. 180 stopni/ termoobieg. Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż dwie części polędwicy, dodając świeży tymianek, rozmaryn i na pół przekrojoną główkę czosnku, tymianek będzie strzelał, więc przykryj go mięsem, dodaj oliwy z oliwek i na końcu dodaj masło klarowane i polewaj chwilkę mięso.
Jedną część polędwicy wyciągnij po ok. 14 min. Drugą część polędwicy wyciągnij około 3-4 minut wcześniej. Po 5 minutach, po tym jak mięso odpocznie, polędwice pokrój w ustalony kształt. Wybierzesz lepsze mięso lub podasz dwa stopnie wysmażenia. Salsa: Wymieszaj 2 większe lub 3 mniejsze anchois, troszkę oliwki z puszki lub słoiczka, w którym były przechowywane, wciśnij ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy sarepskiej ok. 1 łyżki kaparów, łyżkę octu lub kremu balsamicznego, pokrój świeżej mięty garść i troszkę oliwy z oliwek, dodaj 1 łyżeczkę podprażonych orzeszków pini – wszystko utrzyj i gotowe !
Zobaczysz, która część polędwicy jest lepsza – próbuj wszystko!