Składniki:
1 pierś z kaczki 1 duża gruszka cynamon goździki ziele angielskie rukola orzeszki pini ( garść) cukier ½ cytryny
Przygotowanie:
Nacinamy kaczkę w kratkę i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy na zimną patelnię i włączamy palnik. Najpierw smażymy 3-4 min od strony skóry a potem 2-3 na drugiej stronie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 5-8 min. musi być różowa w środku. Pokrojone w kostkę gruszki smażę na tłuszczu z kaczki i dodaję trochę cukru z 4-5 łyżek, przyprawy. Smażę aż będzie miękka. Dodaję sok z cytryny. Kaczkę po odpoczęciu kroję w plastry. Układam na rukoli i polewam gruszkami. Na koniec posypuję prażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.
podziel się: