Zosia Zaborowska: Deser czekoladowo – wiśniowy

Zosia Zaborowska _WA_1302.jpg
Zosia Zaborowska _WA_1302.jpg

Składniki :

a.) Biszkoptowy blat :

- 3 jajka

- 80 g cukru

- 60 g masła

- 250 g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy. Dolewamy czekoladę z masłem i delikatnie mieszamy. Blaszkę standardową do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Rozprowadzamy na 5/6 mm i pieczemy w 180 C (termoobieg) ok. 10 min.

b.) Ganache :

- 250 g śmietanki 30 %

- 250 g czekolady gorzkiej

- 50 g masła

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy czekoladę a na koniec masło. Zostawiamy do zgęstnienia.

c.) Wiśnie i sos wiśniowy :

- 300 g wiśni mrożonych

- cukier ok. 50 g

- sok z 1 cytryny

Wiśnie gotujemy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Po ok. 5 minutach 1/3 – ½ wiśni wyjmujemy i odcedzamy a resztę rozgotowujemy.

d.) Dekoracja :

Z biszkoptu wycinamy kółka ringiem. Szprycujemy ganache na kółko i dodajemy wiśnie. Na talerz dajemy trochę sosu. Smacznego !!!!

podziel się:

Pozostałe wiadomości