Składniki :
a.) Biszkoptowy blat :
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 60 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy. Dolewamy czekoladę z masłem i delikatnie mieszamy. Blaszkę standardową do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Rozprowadzamy na 5/6 mm i pieczemy w 180 C (termoobieg) ok. 10 min.
b.) Ganache :
- 250 g śmietanki 30 %
- 250 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy czekoladę a na koniec masło. Zostawiamy do zgęstnienia.
c.) Wiśnie i sos wiśniowy :
- 300 g wiśni mrożonych
- cukier ok. 50 g
- sok z 1 cytryny
Wiśnie gotujemy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Po ok. 5 minutach 1/3 – ½ wiśni wyjmujemy i odcedzamy a resztę rozgotowujemy.
d.) Dekoracja :
Z biszkoptu wycinamy kółka ringiem. Szprycujemy ganache na kółko i dodajemy wiśnie. Na talerz dajemy trochę sosu. Smacznego !!!!