Składniki:
100 g mąki pszennej 2 łyżki oleju i wrzątek ( na oko, ale lepiej żeby ciasto było za luźne, bo potem i tak podsypujemy mąką) Mąkę wymieszaj z olejem i wrzątkiem. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw. Dodatkowo: 1 pierś z kaczki oliwa, sól, pieprz masło 1 cebula 1 jabłko ¼-1/2 szklanki wina wytrawnego kilka gałązek świeżego majeranku 50 g parmezanu Wykonanie: Pierś z kaczki, wcześniej przesmażoną i upieczoną, zmiel przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Wstaw wodę do zagotowania, bez oleju, bez soli. Podsmaż na tłuszczyku z kaczki i maśle 1 cebulkę, 1 jabłko (mała kosteczka), dodaj wino i zredukuj. Połącz ze zmieloną piersią i dodaj masełko. W farszu ma być wyczuwalne wino i lekka słodycz jabłek. Dwoma paluszkami obskub listki świeżego majeranku, dodaj do farszu, przypraw solą i pieprzem.
Oderwij troszkę ciasta i rozwałkuj cienko (na pewno będziesz musiał podsypać mąką, bo ciasto będzie się kleiło ). Nafaszeruj pieroga, zlep dokładnie i wrzuć na wrzątek – po ugotowaniu sprawdź smak.
Dopraw tym czego brakuje, ( gdyby brakowało wina, to najpierw na patelni odparuj alkohol ). Ułóż pierogi na talerzu, delikatnie na małych oczkach zetrzyj na nie parmezan i świeżo mielony pieprz plus dekoracja jak wyżej z masła klarowanego i gałązek majeranku.