Zosia Zaborowska: Danie główne I - Stek z tuńczyka z czarnym ryżem i sosem imbirowo-cytrynowym

Zosia Zaborowska 3 _WA_2912.jpg
Zosia Zaborowska 3 _WA_2912.jpg

Składniki:

300 g czarnego ryżu 2 ziarna kardamonu 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu Wszystkie składniki wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości ryżu.Dodatkowo: 1 duża marchew sok z 2 pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru sok z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Marchewkę pokrój w słupki, na grubość z pół centymetra i zagotuj al'dente w soku z pomarańczy, - na patelnię włóż masło - podsmaż pokrojony drobniutko w kosteczkę imbir, odcedzone, podlej odrobiną soku z gotowania marchewek. Dodaj sok z połowy cytryny i wcześniej drobno pokrojoną lub startą na tarce skórkę z tej połówki, dodaj łyżeczkę miodu – zredukuj, aż sos troszkę zgęstnieje.

W ostateczności możesz dodać do soku troszkę mąki ziemniaczanej, ale to ostateczność. Przypraw.

Następnie: pół pęczka świeżej kolendry sól stek z tuńczyka oliwa z oliwek pieprz Gotowy ryż połącz z posiekaną kolendrą, raczej dla koloru niż dla smaku. W Azji ryżu nie solą w czasie gotowania, zadecyduj czy chcesz troszkę go posolić w wodzie, chyba lepiej nie.

Stek usmaż na rozgrzanej oliwie, z obu stron po 1-1,5 minuty, przed samym złożeniem dania. Przypraw.

podziel się:

Pozostałe wiadomości