Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół chilli skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny szczypta soli, szczypta pieprzu 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 2 bataty 2 papryki ocet balsamiczny szalotka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Oczyść polędwiczki ze wszystkich błon. Do naczynia przełóż masło orzechowe, miód, natkę pietruszki, posiekaną papryczkę chilli, sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny oraz skórkę, oliwę i wszystko wymieszaj. Marynata nie może być zbyt rzadka ani zbyt gęsta, musi mieć zawiesistą konsystencję. Włóż do niej mięso. Obierz bataty i pokrój na talarki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz aż będą miękkie. Pokrój paprykę na większą kostkę. Obsmaż polędwiczkę z dwóch stron na rozgrzanej patelni i w międzyczasie podlewaj pozostałą marynatą. Po obsmażeniu przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 4 minuty. Po tym czasie odstaw na 10 minut. Gdy odpocznie włóż do piekarnika na ok. 3-4 minuty. W zależności od wielkości polędwiczki, dostosowujemy czas pieczenia tak, żeby nie była surowa , ale też tak, aby nie była sucha. Do patelni z marynatą wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i ok. łyżkę masła i wszystko smażymy aż powstanie gęsty sos. Paprykę grillujemy na patelni grillowej. Wszystko układamy według uznania. SMACZNEGO!