Składniki:
1 pierś z kaczki olej 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz bataty 2 łyżki żurawiny ze słoika cukier skórka starta z 1/2 cytryny ½ obranego jabłka ½ łyżeczki mioduPrzygotowanie:
Pierś z kaczki marynujemy w oleju z solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie obieramy batata, kroimy go na ćwiartki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli przez 25 minut. Kiedy batat będzie w połowie miękki, rozgrzewamy patelnię. W tym czasie nacinamy skórę piersi w kratkę. Kiedy patelnia będzie rozgrzana, kładziemy na niej pierś od strony skóry i smażymy ją 6-7 minut. Następnie odwracamy pierś na drugą stronę i smażymy ją 3-4 minuty. Kiedy boki piersi będą jeszcze surowe, przykładamy je do patelni na 5 sekund. Następnie ściągamy pierś z ognia, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 4 minuty. W tym czasie rozcieńczamy żurawinę z odrobiną wody i dodajemy do niej cukier, trochę startego jabłka i skórkę cytryny. Wyjmujemy pierś z piekarnika, dajemy jej 5 minut odpoczynku na to, żeby wchłonęła wszystkie swoje soki. Odcedzamy batata, blendujemy, przecieramy przez sitko, żeby nie było grudek i dodajemy pół łyżeczki miodu i łyżeczkę startego jabłka. Kroimy pierś w cienkie plasterki, kładziemy na puree z batatów i ozdabiamy żurawiną.