Składniki:
1 świeży, patroszony pstrąg 50 g migdałów w płatkach 1 cukinia 1 łyżka masła klarowanego 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 cytryna sól 3 ziemniaczki natka pietruszki 6-7 gałązek pieprz biały gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, następnie umyj i wyczyść z łusek rybę. Polej sokiem z połówki cytryny i natrzyj ją solą i pieprzem. W osobnej miseczce dodaj masło, drobno posiekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. W międzyczasie umyj ziemniaczki, pokrój je na ćwiartki i przypraw rozmarynem i solą. Do środka ryby włóż wcześniej przygotowane masło z czosnkiem i natką pietruszki.
Zawiń dokładnie rybę w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika razem z ziemniaczkami na 30 min. Gdy ryba będzie się piekła, pokrój cukinię w cienkie plastry i grilluj na rozgrzanej patelni. Gdy zostanie 10 minut do końca pieczenia ryby, podpraż na patelni, na klarowanym maśle migdały a następnie dołóż do nich wyjętą z piekarnika rybę i smaż ją ok 2 min z każdej strony.
Wyjmij ziemniaczki z piekarnika, przełóż je na talerz, wyjmij rybę, posyp ją prażonymi migdałami, obok wyłóż grillowaną cukinię i dwie ćwiartki cytryny.
Całość posyp delikatnie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego J