Składniki:
100 g gorzkiej czekolady 40 g masła 25 g roztopionej mlecznej czekolady (lub 1,5 łyżki nutelli lub masła orzechowego) 75ml mleka 1 jajo 25g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75g cukru brązowego 150g malin
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Odłożyć 25g czekolady gorzkiej i pokroić ją w kosteczkę. Resztę czekolady i czekoladę mleczną połamać na kosteczki, włożyć do rondelka, dodać masło (nutellę lub masło orzechowe jeżeli nie dajemy czekolady mlecznej) i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając.
Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
Do czystej większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier i dokładnie wymieszać.
Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodać maliny i ponownie delikatnie przemieszać.
Następnie nałożyć ciasto do foremek umieszczonych w metalowej formie na muffiny, na wierzchu położyć odłożoną czekoladę, wstawić do piekarnika i piec prze ok. 20min.
Fondant czekoladowy
Składniki na dwie foremki:
100 g gorzkiej czekolady 10 g masła 2 żółtka 2 białka 25 g cukru
Wykonanie:
Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i odstawiamy na moment aż trochę ostygnie, następnie dodajemy żółtka.
Białka ucieramy z cukrem i łączymy z masą czekoladową. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy kakao lub cukrem. Masę wlewamy do foremki (ok. ¾ objętości) i pieczemy w temp 200 st. C przez 9-10min.
Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.