Creme brulee z jabłkami i bezą
Składniki: 6 jajek 500 ml śmietany 30-36% laska wanilii 1 ½ szklanki cukru ¼ litra białego wina 2 jabłka kolendra w ziarnach
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 100 stopni. Przygotowujemy żaroodporne kokilki. Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodajemy około 20 potłuczonych ziaren kolendry i 1/3 szklanki cukru. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania – cukier musi się rozpuścić. Studzimy, a następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do salaterek – przez sito. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut. W tym czasie obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka i dodajemy 5 łyżek cukru. Karmelizujemy owoce i dolewamy wino. Redukujemy do uzyskania konsystencji marmolady. Ubijamy białka ze szczyptą soli i ¼ szklanki cukru. Na ostudzony krem wysypujemy trochę cukru i karmelizujemy przy pomocy palnika. Następnie wykładamy na wierzch marmoladę z jabłek i pianę z białek, którą również opalamy palnikiem.