TOSIA”s BURGER
Bułka: 500 g mąki 80 g masła 250 ml mleka 5 żółtek i 1 jajko łyżeczka soli i cukru 25 g świeżych drożdży W rondelku podgrzewamy lekko mleko, dodajemy 5 łyżek mąki i całe drożdże. W maszynie mieszamy 1 jajko i 5 żółtek, masło sól cukier i mąkę. Gdy powstanie tak zwana kruszonka dodajemy powoli rozczyn. Gdy masa będzie jednolita lepimy bułki które ważą 100 g i pieczemy w 185 stopniach przez 20-25 min. Mięso: 2 duże piersi kurczaka pół drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżka soli i łyżeczka pieprzu olej do smażenia Piersi z kurczaka mielimy i dodajemy cebulę, sos rybny, sól i pieprz (można dodać odrobinę zimnej wody). Lepimy z mięsa rozpłaszczone klopsiki wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym oleju.Dodatki: 2 dojrzałe awocado ser cheddar sałata majonezKetchup: 1 parzony pomidor bazylia oregano tymianek w proszku (przyprawy) drugie pół cebuli drobno posiekanej świeża mięta i bazylia
Blendujemy avocado na pastę i robimy ketchup w blenderze mieszając wszystkie składniki. Wszystko składamy w jednego burgera w kolejności: spód z majonezem na to ser, ketchup, sałata, mięso, pasta z avocado, następnie bazylia i mięta oraz wierzch bułeczki.
SMACZNEGO!!!