Ravioli „jajko niespodzianka”
Składniki na ciasto: 200 g mąki typ 450 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól
Składniki na farsz: 1 opakowanie sera ricotta 3 żółtka świeża szałwia sól, pieprz papryka słodka w proszku do smaku
Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy 2 całe jajka i 2 żółtka oraz łyżeczkę oliwy. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską i dajemy mu odpocząć. Nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w garnku. Do ricotty dodajemy paprykę, sól i pieprz i pokrojone drobno listki szałwii – mieszamy. Ciasto makaronowe wałkujemy na cienko i wykrawamy równe kwadraty. Wykładamy na nie naszą masę w której formujemy wgłębienie i delikatnie wkładamy żółtko. Przykrywamy drugim kwadratem z ciasta, zlepiamy brzegi dokładnie dociskając. Gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Wykładamy na talerz i posypujemy szałwią.