Ciasto na pierogi:
- 250g mąki
- szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki otrębów
Farsz:
- 6 łyżek kapusty kiszonej
- pół marchewki
- pół cebuli
Sos:
- 3-4 łyżki żurawiny
- pół mandarynki
- rozmaryn
Dodatkowo:
- oscypek
- cebula
Otręby przesmażamy na patelni bez użycia oleju. Wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, wodę i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zagniatamy ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 15 min. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach. Blanszujemy w osolonym wrzątku. Dodajemy do kiszonej kapusty. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Połowę cebuli dodajemy do kiszonej kapusty i marchewki. Do blendera wrzucamy żurawinę, mandarynki i rozmaryn. Blendujemy, przekładamy na patelnię i redukujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Lepimy pierogi z farszem. Do zagotowanej wody wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 min i wyciągamy. Kroimy oscypek na 1-2 cm plastry i grillujemy z obu stron. Wszystko układamy na talerze. Smacznego!