Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej typ 500
250 g masła
250 g cukry pudru
2 jajka Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do robota i wyrabiać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobić szybko ręką, zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do foremek. Nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto dokładnie wystudź.
Tartaletka z kremem patisierre:
500 ml mleka
125 g cukru
75 g mąki
4 żółtka Mleko zagotować z przeciętą na pół laską wanilii. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, wlać gorące mleko i zagotować. Gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Krem krówkowy:
100 g cukru
50 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
Na patelni zrobić karmel, podlać śmietanką. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. W robocie ubić serek mascarpone, dosypać cukru do smaku, dodać ostudzoną masę krówkową i dokładnie zmiksować.
Krem orzechowy:
3 łyżki masła orzechowego
500 g mascarpone
Cukier
Ubić mascarpone, dodać masło orzechowe i dosłodzić w razie potrzeby.