Tartaletka: Julia Cymbaluk

Julia Cymbulak _WA_2209.jpg
Julia Cymbulak _WA_2209.jpg

Ciasto kruche:

500 g mąki

250 g masła

250 g cukru pudru

2 jajka

Do misy robota wsyp wszystkie składniki, pamiętaj że masło ma być zimne. Wymieszaj, następnie wyjmij i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię, wstaw do zamrażarki na 15 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż do foremek. Nakłuj widelcem. Wyłóż folią aluminiową, dociśnij do ciasta i wysyp suszonym grochem lub kaszą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 minut, następnie zdejmij folię z kaszą i dopiecz jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto dokładnie wystudź.

Tartaletka z kremem patisierre z miętą

500 ml mleka

1 laska wanilii

4 żółtka

120 g cukru

75 g maki

mięta

Mleko zagotuj z przeciętą wzdłuż laską wanilii, żółtka utrzyj z cukrem wymieszaj z gotującym się mlekiem i na małym ogniu mieszaj - dodaj mąkę i szybko mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Pod koniec dodaj zblendowaną miętę.

Tartaletka z kremem z białej czekolady

300 g czekolady

  1. 150 g śmietanki 36%
  2. 150 g śmietanki 36 %

Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z 1. Śmietanką. Drugą śmietankę ubijamy. Studzimy i mieszamy razem.

Tartaletka z kisielem wiśniowym

Owoce – wiśnie rozmrożone mąka ziemniaczana cukier Wiśnie zagotowujemy z cukrem. Do zimnego soku z wiśni dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Wlewamy do wiśni. Mieszamy do zgęstnienia. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w zimnym soku z wiśni.

podziel się:

Pozostałe wiadomości