Ciasto kruche:
500 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
2 jajka
Do misy robota wsyp wszystkie składniki, pamiętaj że masło ma być zimne. Wymieszaj, następnie wyjmij i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię, wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż do foremek. Nakłuj widelcem. Wyłóż folią aluminiową, dociśnij do ciasta i wysyp suszonym grochem lub kaszą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 minut, następnie zdejmij folię z kaszą i dopiecz jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto dokładnie wystudź.
Tartaletka z kremem patisierre z miętą
500 ml mleka
1 laska wanilii
4 żółtka
120 g cukru
75 g maki
mięta
Mleko zagotuj z przeciętą wzdłuż laską wanilii, żółtka utrzyj z cukrem wymieszaj z gotującym się mlekiem i na małym ogniu mieszaj - dodaj mąkę i szybko mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Pod koniec dodaj zblendowaną miętę.
Tartaletka z kremem z białej czekolady
300 g czekolady
- 150 g śmietanki 36%
- 150 g śmietanki 36 %
Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z 1. Śmietanką. Drugą śmietankę ubijamy. Studzimy i mieszamy razem.
Tartaletka z kisielem wiśniowym
Owoce – wiśnie rozmrożone mąka ziemniaczana cukier Wiśnie zagotowujemy z cukrem. Do zimnego soku z wiśni dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Wlewamy do wiśni. Mieszamy do zgęstnienia. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w zimnym soku z wiśni.