Składniki na ciasto kruche:
500 g mąki
250 g masła (drobno pokrojonego)
250 g cukru pudru
2 jajka
Składniki wrzuć do misy robota, szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włożyć na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wysypujemy suszonym grochem lub kaszą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut, następnie zdejmujemy folię z kaszą i dopiekamy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto studzimy.
Tartaletka cytrynowa:
5 cytryn
200 g cukru
75 g śmietany 30%
4 jaja
Wyciskamy sok z cytryn, ubijamy jaja z cukrem, wlewamy sok i śmietankę - gotujemy wszystkie składniki w garnku do czasu, aż zgęstnieją.
Tartaletka z kremem z czekolady, mascarpone i wiśniami
250 g mascarpone 100 g czekolady 100 g wiśni Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, delikatnie studzimy. Mascarpone ubijamy i mieszamy z czekoladą. Dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone kruche ciasto.
Tartaletka z karmelem
150 g cukru kryształu 150 ml śmietany 30% 15 g masła
Migdały
Cukier z dodatkiem masła topimy na gorącej patelni aż nabierze bursztynowej barwy. Ostrożnie wlewamy śmietankę (wzburzy się), mieszamy do uzyskania gładkiego karmelu. Na koniec dodajemy migdały.
Tartaletka z kisielem wiśniowym
wiśnie w zalewie cukier mąka ziemniaczana
Wiśnie zagotowujemy z cukrem. Do 3 duże łyżek zimnego soku z wiśni dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Wlewamy do wiśni. Mieszamy do zgęstnienia. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w zimnym soku z wiśni.