Tartaletka: Bruno Pluciński

Bruno Plucinski _WA_2217.jpg
Bruno Plucinski _WA_2217.jpg

Składniki:

100 g białej czekolady 100 g czekolady 70% Mascarpone

Śmietanka 36 %

300 g mąki 200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

Maliny ze słoika

2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Maliny

Borówki

Ananas

Smoczy owoc

Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto: Twarde masło pokrój w kostkę i wymieszaj z mąką tak żeby powstał mokry piasek, rób to szybko bo inaczej masło się rozpuści, dodaj żółtka i mieszaj aż Ci się zrobi gładka kula. Zawiń ją w folie spożywczą, wsadź do lodówki i poczekaj aż się zrobi twarda. Kiedy zrobi się odpowiednio twarda wyjmij ją, rozwałkuj na grubość 3 mm i wsadź do foremek, nakłuj widelcem, wyłóż folią i wsadź sztuczne nadzienie np. ryż. Piecz je przez około 20 minut, potem wyjmij sztuczne nadzienie i czekaj aż się zarumieni.

Frużelina wiśniowa:

Wrzuć wiśnie do garnka, po 8 minutach odlej trochę soku do miski, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną i cukier, sok przelej znowu do wiśni i gotuj aż uzyskasz konsystencję kisielu.

Kremy czekoladowe:

Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, każdą osobno. Ubij 2 szklanki śmietany 30% z serkiem mascarpone. Wystudzoną białą czekoladę dodaj do bitej śmietany, podziel ją na pół: do jednej części dodaj wiórki kokosowe a do drugiej czarną czekoladę. Tartaletki ozdób owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości