Szymon Łuka : Polędwica z dorsza, pieczona pod ziołową „pierzynką” z sosem musztardowym

_WA_8904.CR2Szymon Łuka.jpg
_WA_8904.CR2Szymon Łuka.jpg

Składniki:

200 g polędwicy z dorsza natka pietruszki koperek 2 łyżki masła 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka tartego parmezanu Musztarda Dijon 1 marchewka seler 4-5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukruPrzygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Zioła drobno posiekać, wrzucić do miseczki, dodać miękkie masło, bułkę tartą, parmezan, dobrze wymieszać. Masą dokładnie pokryć wierzchnią stronę ryby. Włożyć rybę do nagrzanego piekarnika i piec 9-10 minut. Warzywa obrać i pokroić w trójkąty. Wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Wyłożyć na patelnię, dodać miód i cukier. Do małego rondelka wlać 4-5 łyżek śmietanki 30% i dodać musztardę. Nie doprowadzić do wrzenia. Wyłożyć wszystko na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości