Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa olej do smażenia kasza jęczmienna ketchup miód czosnek sos sojowy sos worcester tabasco biała część niedużego pora 1 jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g masła sól, pieprz, ziele angielskie kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem i zielem angielskim. W miseczce mieszamy na jednolitą emulsję, w równych proporcjach: ketchup, miód, sos sojowy, sos worcester i tabasco. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Polędwiczkę smażymy na oleju z odrobiną masła, po 4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 18 minut. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy kaszę. Pora i jabłko kroimy na drobne kawałki. Pora zasypujemy łyżeczką cukru i mieszamy aby zmiękł. Po 5 minutach dodajemy jabłko i jedną łyżkę oliwy - mieszamy. Ugotowaną kaszę odcedzamy, dodajemy trochę masła i pokrojony tymianek. Wykładamy na talerz, układamy kawałki pokrojonej polędwiczki i surówkę.