SUSHI

Mateusz Oleksa.jpg
Mateusz Oleksa.jpg

Składniki:ryż do sushiwoda ocet ryżowy sól, wasabi w proszku lub paście sos sojowy glony nori

Zalewa i ryż:

Zalewa składa się z 200 ml octu ryżowego, 100 g cukru, 50 g soli. Składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy zalewę około 2-3 minut, aż rozpuści się cukier - nie możemy doprowadzić do wrzenia, odstawiamy po zagrzaniu.

Ryż zalewamy wodą na 3 minuty, następnie odcedzamy, i powtarzamy czynność około 5-6 razy, aż ryż lekko wchłonie wodę. Do garnka wrzucamy tyle samo ryżu ile wody w proporcjach 1 do 1 do garnka, i od momentu zagotowania gotujemy 5-6 minut. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczął, zalewamy ciepły ryż, mieszamy aby lekko przestygł.

Hoso Maki – Na nori kładziemy ryż, z dodatkowym jednym składnikiem w środku i zawijamy w rolkę, którą tniemy po zawinięciu na kawałki

Futo Maki - Na nori kładziemy ryż, z wieloma składnikami i składnikiem w środku i zawijamy w rolkę, którą tniemy po zawinięciu na kawałki

California Maki – w tym rodzaju odwrotnie zawija się rolkę, tym samym ryż znajduje się na zewnątrz

Dragon Maki - w tym rodzaju odwrotnie zawija się rolkę, tym samym ryż znajduje się na zewnątrz dodatkowo na górze kładziemy wybrany składnik

Nigiri – ryż ugniatami, ściskamy w „łódeczkę”, na górze kładziemy wybrany składnik

Temaki - Potrzebujemy kawałek nori i w lewym górnym rogu, na skos kładziemy kawałek ryżu z dodatkami i nadzieniem a następnie rolujemy.

Hania Kondora.jpg
Hania Kondora.jpg

Hania

  1. Hoso Maki - z ananasem
  2. Futo Maki - z ogórkiem, łososiem, avocado, ananasem
  3. Nigiri - z łososiem
Anastazja Czyż.jpg
Anastazja Czyż.jpg

Anastazia

  1. Hoso Maki - z tuńczykiem
  2. Futo Maki - z ogórkiem, mango, avocado, papryką, czarny sezam
  3. Nigiri - z tuńczykiem, z łososiem, węgorz
Stefania Jankielewicz.jpg
Stefania Jankielewicz.jpg

Stefania

  1. Hoso Maki z tuńczykiem,
  2. Futo Maki - avocado, ogórek, łosoś, mango
  3. Nigiri - z łososiem i tuńczykiem
Mateusz Steć.jpg
Mateusz Steć.jpg

Mateusz Steć

Hoso maki – jednoskładnikowe ze świeżym tuńczykiem

  1. Futo Maki – wieloskałdnikowe z avocado, ogórkiem, serem mascarpone, wasabi, łososiem
  2. Nigiri - z tuńczykiem
  3. Ura maki – węgorz, avocado, mascarpone, ogórek świeży, sezam
  4. Dragon Maki – imbir, ogórek, avocado, mascarpone, łosoś
Mateusz Oleksa.jpg
Mateusz Oleksa.jpg

Mateusz Oleksa

  1. Hoso maki - z tuńczykiem
  2. Futo Maki z tuńczykiem, łososiem, tykwą duszoną, ogórek,
  3. Nigiri - z łososiem wędzonym, tuńczykiem, węgorzem, ogórkiem
  4. Dragon Maki – z węgorzem
Stanisław Baumiller.jpg
Stanisław Baumiller.jpg

Stanisław

  1. Hoso maki - z tuńczykiem wędzonym, opalanym, ogórek
  2. Futo Maki – avocado, sałata, sezam, czerwona papryka, ogórek, wędzony łosoś
  3. Nigiri - z łososiem i tuńczykiem
  4. California - wędzony łosoś i tuńczyk, sałata ogórek, sezam
Kasia Svirydzenka.jpg
Kasia Svirydzenka.jpg

Kasia

  1. Temaki sushi – łosoś, avocado ogórek,
  2. Nigiri - avocado
  3. Futo Maki – wieloskładnikowe – awokado, sezam, ogórek, mango, melon, łosoś
  4. California – tuńczyk, ogórek a na zewnątrz mango i melon
Zuzanna Bula.jpg
Zuzanna Bula.jpg

Zuzanna

  1. Hoso maki – tuńczyk
  2. Futo Maki – mango, ogórek, avocado, melon, ostra papryczka, oscypek, tykwa
  3. Nigiri - tuńczyk opalany, łosoś opalany, opalany węgorz, tykwa
  4. California - mango, ogórek, avocado, melon, ostra papryczka, oscypek, tykwa
Anika Ćwiek.jpg
Anika Ćwiek.jpg

Anika

  1. Hoso maki – łososiem
  2. Ura maki – sezam, ogórek, papryka, avocado , łosoś
  3. Nigiri - węgorzem, łosoś
  4. Futo Maki – tykwa, ogórek, papryka, sałata, węgorz, avocado
  5. California - węgorz, łosoś, papryka, avocado, ogórek
  6. Futo Maki – tuńczyk, łososiem, ogórek, papryka, sałata, avocado
Bartek Kwiecień.jpg
Bartek Kwiecień.jpg

Bartek

  1. Hoso maki – łosoś, tuńczyk
  2. Futo Maki – avocado, ogórek, tuńczyk, łosoś, tykwa marynowana
  3. Ura maki – łosoś i tuńczyk, na zewnątrz avocado
  4. Nigiri - na górę tuńczyk wędzony
podziel się:

Pozostałe wiadomości