SUSHI

Składniki: ryż do sushi woda ocet ryżowy sól, wasabi w proszku lub paście sos sojowy glony nori
Zalewa i ryż:
Zalewa składa się z 200 ml octu ryżowego, 100 g cukru, 50 g soli. Składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy zalewę około 2-3 minut, aż rozpuści się cukier - nie możemy doprowadzić do wrzenia, odstawiamy po zagrzaniu.
Ryż zalewamy wodą na 3 minuty, następnie odcedzamy, i powtarzamy czynność około 5-6 razy, aż ryż lekko wchłonie wodę. Do garnka wrzucamy tyle samo ryżu ile wody w proporcjach 1 do 1 do garnka, i od momentu zagotowania gotujemy 5-6 minut. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczął, zalewamy ciepły ryż, mieszamy aby lekko przestygł.
Hoso Maki – Na nori kładziemy ryż, z dodatkowym jednym składnikiem w środku i zawijamy w rolkę, którą tniemy po zawinięciu na kawałki
Futo Maki - Na nori kładziemy ryż, z wieloma składnikami i składnikiem w środku i zawijamy w rolkę, którą tniemy po zawinięciu na kawałki
California Maki – w tym rodzaju odwrotnie zawija się rolkę, tym samym ryż znajduje się na zewnątrz
Dragon Maki - w tym rodzaju odwrotnie zawija się rolkę, tym samym ryż znajduje się na zewnątrz dodatkowo na górze kładziemy wybrany składnik
Nigiri – ryż ugniatami, ściskamy w „łódeczkę”, na górze kładziemy wybrany składnik
Temaki - Potrzebujemy kawałek nori i w lewym górnym rogu, na skos kładziemy kawałek ryżu z dodatkami i nadzieniem a następnie rolujemy.
Hania Kondora.jpg
Hania
  1. 1Hoso Maki - z ananasem
  2. 2Futo Maki - z ogórkiem, łososiem, avocado, ananasem
  3. 3Nigiri - z łososiem
Anastazja Czyż.jpg
Anastazia
  1. 1Hoso Maki - z tuńczykiem
  2. 2Futo Maki - z ogórkiem, mango, avocado, papryką, czarny sezam
  3. 3Nigiri - z tuńczykiem, z łososiem, węgorz
Stefania Jankielewicz.jpg
Stefania
  1. 1Hoso Maki z tuńczykiem,
  2. 2Futo Maki - avocado, ogórek, łosoś, mango
  3. 3Nigiri - z łososiem i tuńczykiem
Mateusz Steć.jpg
Mateusz Steć
Hoso maki – jednoskładnikowe ze świeżym tuńczykiem
  1. 1Futo Maki – wieloskałdnikowe z avocado, ogórkiem, serem mascarpone, wasabi, łososiem
  2. 2Nigiri - z tuńczykiem
  3. 3Ura maki – węgorz, avocado, mascarpone, ogórek świeży, sezam
  4. 4Dragon Maki – imbir, ogórek, avocado, mascarpone, łosoś
Mateusz Oleksa.jpg
Mateusz Oleksa
  1. 1Hoso maki - z tuńczykiem
  2. 2Futo Maki z tuńczykiem, łososiem, tykwą duszoną, ogórek,
  3. 3Nigiri - z łososiem wędzonym, tuńczykiem, węgorzem, ogórkiem
  4. 4Dragon Maki – z węgorzem
Stanisław Baumiller.jpg
Stanisław
  1. 1Hoso maki - z tuńczykiem wędzonym, opalanym, ogórek
  2. 2Futo Maki – avocado, sałata, sezam, czerwona papryka, ogórek, wędzony łosoś
  3. 3Nigiri - z łososiem i tuńczykiem
  4. 4California - wędzony łosoś i tuńczyk, sałata ogórek, sezam
Kasia Svirydzenka.jpg
Kasia
  1. 1Temaki sushi – łosoś, avocado ogórek,
  2. 2Nigiri - avocado
  3. 3Futo Maki – wieloskładnikowe – awokado, sezam, ogórek, mango, melon, łosoś
  4. 4California – tuńczyk, ogórek a na zewnątrz mango i melon
Zuzanna Bula.jpg
Zuzanna
  1. 1Hoso maki – tuńczyk
  2. 2Futo Maki – mango, ogórek, avocado, melon, ostra papryczka, oscypek, tykwa
  3. 3Nigiri - tuńczyk opalany, łosoś opalany, opalany węgorz, tykwa
  4. 4California - mango, ogórek, avocado, melon, ostra papryczka, oscypek, tykwa
Anika Ćwiek.jpg
Anika
  1. 1Hoso maki – łososiem
  2. 2Ura maki – sezam, ogórek, papryka, avocado , łosoś
  3. 3Nigiri - węgorzem, łosoś
  4. 4Futo Maki – tykwa, ogórek, papryka, sałata, węgorz, avocado
  5. 5California - węgorz, łosoś, papryka, avocado, ogórek
  6. 6Futo Maki – tuńczyk, łososiem, ogórek, papryka, sałata, avocado
Bartek Kwiecień.jpg
Bartek
  1. 1Hoso maki – łosoś, tuńczyk
  2. 2Futo Maki – avocado, ogórek, tuńczyk, łosoś, tykwa marynowana
  3. 3Ura maki – łosoś i tuńczyk, na zewnątrz avocado
  4. 4Nigiri - na górę tuńczyk wędzony