Składniki:ryż do sushiwoda ocet ryżowy sól, wasabi w proszku lub paście sos sojowy glony nori
Zalewa i ryż:
Zalewa składa się z 200 ml octu ryżowego, 100 g cukru, 50 g soli. Składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy zalewę około 2-3 minut, aż rozpuści się cukier - nie możemy doprowadzić do wrzenia, odstawiamy po zagrzaniu.
Ryż zalewamy wodą na 3 minuty, następnie odcedzamy, i powtarzamy czynność około 5-6 razy, aż ryż lekko wchłonie wodę. Do garnka wrzucamy tyle samo ryżu ile wody w proporcjach 1 do 1 do garnka, i od momentu zagotowania gotujemy 5-6 minut. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczął, zalewamy ciepły ryż, mieszamy aby lekko przestygł.
Hoso Maki – Na nori kładziemy ryż, z dodatkowym jednym składnikiem w środku i zawijamy w rolkę, którą tniemy po zawinięciu na kawałki
Futo Maki - Na nori kładziemy ryż, z wieloma składnikami i składnikiem w środku i zawijamy w rolkę, którą tniemy po zawinięciu na kawałki
California Maki – w tym rodzaju odwrotnie zawija się rolkę, tym samym ryż znajduje się na zewnątrz
Dragon Maki - w tym rodzaju odwrotnie zawija się rolkę, tym samym ryż znajduje się na zewnątrz dodatkowo na górze kładziemy wybrany składnik
Nigiri – ryż ugniatami, ściskamy w „łódeczkę”, na górze kładziemy wybrany składnik
Temaki - Potrzebujemy kawałek nori i w lewym górnym rogu, na skos kładziemy kawałek ryżu z dodatkami i nadzieniem a następnie rolujemy.
Hania
- Hoso Maki - z ananasem
- Futo Maki - z ogórkiem, łososiem, avocado, ananasem
- Nigiri - z łososiem
Anastazia
- Hoso Maki - z tuńczykiem
- Futo Maki - z ogórkiem, mango, avocado, papryką, czarny sezam
- Nigiri - z tuńczykiem, z łososiem, węgorz
Stefania
- Hoso Maki z tuńczykiem,
- Futo Maki - avocado, ogórek, łosoś, mango
- Nigiri - z łososiem i tuńczykiem
Mateusz Steć
Hoso maki – jednoskładnikowe ze świeżym tuńczykiem
- Futo Maki – wieloskałdnikowe z avocado, ogórkiem, serem mascarpone, wasabi, łososiem
- Nigiri - z tuńczykiem
- Ura maki – węgorz, avocado, mascarpone, ogórek świeży, sezam
- Dragon Maki – imbir, ogórek, avocado, mascarpone, łosoś
Mateusz Oleksa
- Hoso maki - z tuńczykiem
- Futo Maki z tuńczykiem, łososiem, tykwą duszoną, ogórek,
- Nigiri - z łososiem wędzonym, tuńczykiem, węgorzem, ogórkiem
- Dragon Maki – z węgorzem
Stanisław
- Hoso maki - z tuńczykiem wędzonym, opalanym, ogórek
- Futo Maki – avocado, sałata, sezam, czerwona papryka, ogórek, wędzony łosoś
- Nigiri - z łososiem i tuńczykiem
- California - wędzony łosoś i tuńczyk, sałata ogórek, sezam
Kasia
- Temaki sushi – łosoś, avocado ogórek,
- Nigiri - avocado
- Futo Maki – wieloskładnikowe – awokado, sezam, ogórek, mango, melon, łosoś
- California – tuńczyk, ogórek a na zewnątrz mango i melon
Zuzanna
- Hoso maki – tuńczyk
- Futo Maki – mango, ogórek, avocado, melon, ostra papryczka, oscypek, tykwa
- Nigiri - tuńczyk opalany, łosoś opalany, opalany węgorz, tykwa
- California - mango, ogórek, avocado, melon, ostra papryczka, oscypek, tykwa
Anika
- Hoso maki – łososiem
- Ura maki – sezam, ogórek, papryka, avocado , łosoś
- Nigiri - węgorzem, łosoś
- Futo Maki – tykwa, ogórek, papryka, sałata, węgorz, avocado
- California - węgorz, łosoś, papryka, avocado, ogórek
- Futo Maki – tuńczyk, łososiem, ogórek, papryka, sałata, avocado
Bartek
- Hoso maki – łosoś, tuńczyk
- Futo Maki – avocado, ogórek, tuńczyk, łosoś, tykwa marynowana
- Ura maki – łosoś i tuńczyk, na zewnątrz avocado
- Nigiri - na górę tuńczyk wędzony