Składniki:
Roszponka
oliwa z oliwek
koperek świeży
2 duże pomidory
ogórek zielony
ser mozzarella
oliwki zielone
sól, pieprz
4 kalmary baby
3 macki z ośmiorniczki
4 jajka
bułka tarta
limonka
cytryna
do wywaru: cytryna, marchewka, korzeń pietruszki, cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
Odcinamy macki ośmiornicy, myjemy je, nalewamy wodę do garnka, wsypujemy sól, dodajemy obrane warzywa i kroimy je w dosyć drobne plasterki, gotujemy. Jak zagotuje się woda – wywar, wrzucamy macki ośmiorniczki, gotujemy 30-40 minut, aż ośmiorniczka będzie miękka.
Obieramy kalmary, kroimy je w paseczki – kółeczka, kilka razy obtaczamy je w jajku i bułce tartej, rozgrzewamy masło na patelni i smażymy kalmary z obu stron.
Wbijamy jajko na rozgrzane na patelni masło, robimy jajko sadzone z płynnym żółtkiem w środku. Wyjmujemy macki ośmiornicy z garnka, podsmażamy na patelni z masłem przez chwilkę z obu stron.
Kroimy macki na małe kawałki.
Teraz sałatka: myjemy pomidory, kroimy je w drobną kostkę, obieramy ogórka i kroimy też w kostkę, potem kroimy mozzarellę w kostkę również, kroimy oliwki w paseczki. Dodajemy troszkę oliwy i szczyptę soli, troszkę kropelek z cytryny.
Sos: koperek siekamy, dodajemy oliwę z oliwek, sól, sok z limonki, pół ząbka czosnku wyciśniętego przez praskę i mieszamy.
Do małej miseczki wlewamy sos, następnie komponujemy sałatkę, czyli mieszamy wszystkie warzywa z roszponką i owocami morza, kładziemy na talerz, a obok serwujemy jajko sadzone. Sos podajemy w miseczce.