Stefania Jankielewicz - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli, podawane na zielonej soczewicy z puree kalafiorowym.

Stefania Jankielewicz.jpg
Stefania Jankielewicz.jpg

Składniki:

polędwiczka wieprzowa ( duża) - 500 g szynka parmeńska cienko pokrojona - 200 g soczewica zielona - 300 g. suszone pomidory w zalewie oliwnej ( 10-12 kawałków pomidorów oraz 4 łyżki oleju z zalewy ) mozzarella - 150 g ser gorgonzola 120 g masło klarowane - 50 g masło zwykłe 50 g czosnek 1 główka kolendra świeża kalafior 1 szt.( średni) oliwa z oliwek sól i pieprz pietruszka i ewentualnie koperek śmietana 30% - 100 g

Przygotowanie:

  • Polędwicę oczyścić z włókien i pokroić w poprzek na około 1- 1,5 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niedużo, bo szynka jest słona) i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na każdym filecie położyć kawałek suszonego pomidora i kawałeczek sera mozzarella . Zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej i posmarować olejem z suszonych pomidorów.
  • Roladki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 15 minut do czasu aż mięso będzie upieczone w środku.
  • W międzyczasie przygotować sos z reszty gorgonzoli (130 g). Na patelni roztopić masło oraz (opcjonalnie) wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!) Po wypaleniu alkoholu odstawić patelnię z ognia i włożyć kawałki gorgonzoli. Mieszając roztopić.
  • kalafior ugotować i przygotować purée: odcedzony zblendować ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
  • soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, do miękkości, odcedzić.

Na talerz wyłożyć soczewicę, na niej poukładać roladki, polać sosem. Serwować z purée z kalafiora.

podziel się:

Pozostałe wiadomości