Składniki:
polędwiczka wieprzowa ( duża) - 500 g
szynka parmeńska cienko pokrojona - 200 g
soczewica zielona - 300 g.
suszone pomidory w zalewie oliwnej ( 10-12 kawałków pomidorów oraz 4 łyżki oleju z zalewy )
mozzarella - 150 g
ser gorgonzola 120 g
masło klarowane - 50 g
masło zwykłe 50 g
czosnek 1 główka
kolendra świeża
kalafior 1 szt.( średni)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
pietruszka i ewentualnie koperek
śmietana 30% - 100 g
Przygotowanie:
- Polędwicę oczyścić z włókien i pokroić w poprzek na około 1- 1,5 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niedużo, bo szynka jest słona) i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Na każdym filecie położyć kawałek suszonego pomidora i kawałeczek sera mozzarella . Zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej i posmarować olejem z suszonych pomidorów.
- Roladki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 15 minut do czasu aż mięso będzie upieczone w środku.
- W międzyczasie przygotować sos z reszty gorgonzoli (130 g). Na patelni roztopić masło oraz (opcjonalnie) wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!) Po wypaleniu alkoholu odstawić patelnię z ognia i włożyć kawałki gorgonzoli. Mieszając roztopić.
- kalafior ugotować i przygotować purée: odcedzony zblendować ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
- soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, do miękkości, odcedzić.
Na talerz wyłożyć soczewicę, na niej poukładać roladki, polać sosem. Serwować z purée z kalafiora.