Składniki:
zielony groszek
pierś z indyka
tymianek suszony
sól, pieprz
czosnek świeży
masło
pęczek szczypiorku
oliwa z oliwek
200 g kaszy gryczanej białej
kasza gryczana biała
jogurt naturalny
śmietana 30%
Przygotowanie:
Gotujemy groszek do miękkości w osolonej wodzie. Czas gotowania należy sprawdzać na bieżąco, żeby nie był rozgotowany. Przecedzamy i blendujemy na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy masło i odrobinę śmietany 30%.
Równolegle gotujemy kaszę wg przepisu z opakowania – ok 15 min.
Przygotowujemy pierś z indyka – myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przyprawami: sól, pieprz, tymianek, czosnek, oliwa z oliwek i odstawiamy, aby aromaty się połączyły.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Pamiętaj, żeby nie przedłużać smażenia, indyk nie może być suchy.
Między czasie przygotuj sos naturalny, ja wybrałam jogurtowo-czosnkowy ze szczypiorkiem. Połącz pół małego opakowania jogurtu z połówką ząbku czosnku, przypraw i posyp świeżym szczypiorkiem.
Danie wytrawnie zaprezentuj na talerzu: indyk pokrojony w paski, porcję puree oraz kaszę i skrop sosem jogurtowym. Smacznego